Drága lesz, mert nehéz tárolni

2024.08.22. 07:00

Az alma betakarítása is megkezdődött

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. Az alma betakarítása is megkezdődött, több héttel korábban a szokásosnál. Az alma nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, alig akad olyan kert, ahol legalább egy fa ne teremné ezt a gyümölcsöt.

Mauthner Ilona

Az előrejelzések idén közepes termést jósoltak, ami a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél kevesebb. Az idei forró és aszályos nyár megviselte még a jól karbantartott ültetvényeket is. Az alma betakarítása tehát megkezdődött, ilyen korai szedésre még nem nagyon volt példa.

Az alma betakarítása is megkezdődött, kevesebb lesz belőle mint tavaly volt és az ára sem lesz olcsóbb, mondta Mihályi László
Az alma betakarítása is megkezdődött, kevesebb lesz belőle mint tavaly volt és az ára sem lesz olcsóbb, mondta Mihályi László
Fotó: Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: Tolnai Népújság

Az alma betakarítása megkezdődött, a kora fajtákkal

– Két éve is az aszály miatt, tavaly növényvédelmi gondok miatt, idén ismét az aszály miatt lesz gyenge évünk – mondta az egyik 2,5 hektáros ültetvénnyel rendelkező vármegyei gazdálkodó. 

– Már tavasszal gyenge volt a kötés, amiből nem is lett termés, és sajnos ami megmaradt, az sem tűnik szépnek. Már elkezdtük szedni a korai fajtákat, és megpróbáljuk értékesíteni az almát úgy, hogy a felvásárlót kihagyjuk, vagyis piacokon keresztül, tette hozzá. Az első tapasztalatunk az, hogy ebben a nagy melegben még a piacra sem szívesen mennek ki a vásárlók, legalábbis Szekszárdon. Szerencsére a többi városban nagyobb a vásárlási kedv.

Az almafákat is megviseli a hőség, a csöpögtető öntözés ellenéte

A Szekszárdtól pár kilométerre lévő Kajmád határában van Mészáros Aranka és Mihályi László húsz hektáros ültetvénye. Náluk valamivel jobbak a kilátások, bár a nagy meleg megviselte a fákat, mondta Mészáros Aranka. Csöpögtető öntözéssel művelik a területüket, de idén úgy tűnik még ez sem pótolta teljesen az aszály és a hőség okozta gondokat. A gyümölcsfák levelein látszik, hogy jól jönne nekik egy kiadós eső. A fiatal, sekély gyökerű almafák szenvednek a legjobban – mondta a tulajdonos.

A korai fajták túlérettek, léalmának valók

A korai fajtákat már most szedik, illetve a gálát kezdték el. Ez utóbbi már tárolható télire is. Összesen tizenkét fajtájuk van, ennek ellenére idén biztosan hamarabb befejezik a szedést, mint egy átlagos évben.

– Ilyen pokoli hőségre és hozzá a szárazságra nem emlékszem. A korai almafajták túlérettek, így léalmának szedjük, szerencsére van rá kereslet, hiszen a szomszédos országok többségében is hasonló a helyzet, mint nálunk.

Gyakran permeteztek éjszaka, a hőség miatt

Nagy gondot okoz náluk is, hogy a piacra szánt gyümölcs ne sérüljön szedés közben. Szeretnek diákokkal dolgozni, akik rugalmasak, gyorsak. Igyekeznek mindent hasznosítani, az ipari minőségből értékesítenek pálinkafőzőknek, állatok etetéséhez, illetve készítenek belőle almaszirmot, almalevet.

Az almafák nagyon érzékenyek a betegségekre, a növényvédelemre minden évben nagy hangsúlyt kell fektetni. Idén is a kánikula okozott gondot, hogy ne perzselődjön le a fák levele, gyakran permeteztek éjszaka, mondta a gazdálkodó. A család a szekszárdi üzletükben közvetlenül a vásárlóknak is értékesít – 400 forintos kilós áron – de nagy tételben kereskedőknek adnak el – mondta Mészáros Andrea.

Idén drága lesz az alma, pedig most sem olcsó, mert az aszály miatti minőségromlás miatt nehéz lesz hosszabb távon tárolni.

A FruitVeB szakmaközi szervezet honlapján tette közzé prognózisát

Számos tényező volt hatással az idei európai termésre: az igen enyhe tél, a jelentős tavaszi fagykárok, bizonyos időszakokban az erősen aszályos és meleg időjárás, a hirtelen hőmérséklet-változások. A különböző jelenségek nem egyformán érintettek minden régiót, illetve lényeges különbségek vannak az általuk okozott veszteségek mértékében is, de érezhetően rányomják bélyegüket ebben az évben is az EU almatermésére.

Megfigyelhető, hogy a legjelentősebb almatermelő országok közül Olaszországban és Franciaországban elfogadható-jó termés van, de Németországban 20 százalékos a terméskiesés mértéke (200 ezer tonna), míg Lengyelországban 25 százalékos (1 millió tonna). A magyar piaci lehetőségek és a hazai – elsősorban étkezési alma – árak szempontjából nagyon fontosak még a következők: Ausztriában 60-70 százalék a terméskiesés mértéke (90 ezer tonna hiány), Csehországban 80-90 százalék (100 ezer tonna hiány), vagyis e két országban mintegy 200 ezer tonna alma hiányzik a piacról, ami a hazai étkezési almatermés duplája. A legnagyobb mértékben azonban a lengyelek gyenge termése fogja meghatározni az ipari és az étkezési alma szegmens piaci folyamatait is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában