Kétmillió forintos bírságot is kaphat az alkalmazó

2024.08.26. 14:00

Egyszerűsített foglalkoztatás: sokba kerül, ha nincs bejelentés

Javában tart a szőlőszüret, de szedik az almát, szilvát, körtét is a gazdák, szükség van tehát a dolgos kezekre. Több százezer munkást és több ezer gazdaságot érint az egyszerűsített foglalkoztatás – de nagy bírság lehet a vége a feledékenységnek, csalásnak.

Mauthner Ilona

Tolna vármegye két borvidékén – ahol kézzel szedik a szőlőt – egyre nehezebb alkalmi munkást találni, aki pedig vállalja a munkát meg is kéri annak az árát. Csak júliusban – országosan – 350 ezren dolgoztak az egyszerűsített foglalkoztatás keretében, ami nagyon szép szám. 

Szuret Mindszentkalla-13
Egyszerűsített foglalkoztatás keretében jelentik be a gazdák a szüretelőket Tolna vármegye két borvidékén (illusztráció)
Fotó: MW (archív)

Egyszerűsített foglalkoztatás: kedvezményes a termelőnek

Várható, hogy az őszi betakarítási idényben is nagy lesz az érdeklődés az egyszerűbb és kedvezményes adózást lehetővé tévő szisztéma iránt. Ugyanakkor nagyon sokat kockáztat az a gazda, vagy gazdaság, aki/ami elmulasztja az alkalmi munkavállaló bejelentését. Augusztus elejétől ugyanis már nem egy-, hanem kétmillió forintos bírságot is kaphat az alkalmazó – ráadásul alkalmazottanként. 

Szégyenlistára kerül, aki nem jelenti be a munkását

Emellett egy sor joghátránnyal kell szembenéznie. Egyrészt két évre felkerülnek az adóhivatal illegális foglalkoztatók szégyenlistájára, adózói besorolásuk kockázatos minősítést kap, továbbá elveszítik kedvező adózási módozatukat, és huszonnégy hónapig nem is kerülhetnek vissza a kisvállalati adót választók népes táborába. Emellett ugyancsak két évig nem kaphatnak semmilyen költségvetési támogatást – vagyis fejlesztési, beruházási pályázaton sem tudnak részt venni – hívta fel a figyelmet az Agrárágazat.

Mezőgazdasági (illetve turisztikai) idénymunkánál a munkavállaló foglalkoztatása ugyanazon munkáltatónál az adott évben nem haladhatja meg a 120 napot. Alkalmi munkánál a létszámkorlát mellett szintén figyelemmel kell lenni a foglalkoztatás időtartamára, amely az azonos felek között nem haladhatja meg az egymást követő 5 napot, egy naptári hónapban a 15 napot, az adott évben a 90 napot – áll a NAV tájékoztatójában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!