Vihar előtti csend van a gabonapiacon

2024.08.23. 07:00

Nem a liszt miatt lesz drágább a kenyér

Kevés a malmi minőségű búza, ebből adódóan drágább lesz a liszt, majd a kenyér, nyilatkozták az elmúlt hetekben a szakemberek. Utána jártunk mi újság Tolna vármegyében, az érintettek szerint, nem a liszt miatt lesz drágább a kenyér.

Mauthner Ilona

Az aszály megviselte az őszi búzát, kevesebb termett és a termény zöme inkább takarmány minőségű, illetve a jó minőségű búza ára az elmúlt hetekben sokat emelkedett. Rögtön nyilatkoztak is páran az országos sajtóban, hogy emiatt drágább lesz a liszt, majd a kenyér. Az általunk megkérdezettek viszont azt mondták, nem a liszt miatt lesz drágább a kenyér.

Nem a liszt miatt lesz drágább a kenyér, noha a jó minőségű búzából idén kevesebb lett
Nem a liszt miatt lesz drágább a kenyér, noha a jó minőségű búzából idén kevesebb lett
Fotó: Makovics Kornél  / Forrás:  Forrás: Tolnai Népújság

Nem a liszt miatt lesz drágább a kenyér

Az aratásnak vége, a piac lecsendesedett. Az tény, hogy étkezési minőségű búzából kevesebb lett az idén, de az olcsón előállított ömlesztett lisztből viszont túlkínálat van – mondta a megye egyik gabonafeldolgozójának, a bonyhádi székhelyű Ga-Bo Kft.-nek az ügyvezetője, Hollentunder János.

És ez hogyan lehetséges? Az elmúlt években több, nagy kapacitású malom is épült, és aki malmot épít, az arra törekszik, hogy minél jobban növelje a liszt kiaknázást, illetve az üzem kapacitását. Emiatt van túlkínálat. 

A Ga-Bo Kft-nél az idén nem kötöttek előre szerződést a búzatermelőkkel, sőt a gabona felvásárlását is a következő hetekre tervezik. Ennek nem gazdasági oka van, csupán szervezési probléma adódott, mondta az ügyvezető. Aki hozzátette, a cég tulajdonosai az idősebb korosztályhoz tartoznak és szeretnék értékesíteni – jó kezekben tudni – a céget. 

Aratáskor egyébként 70-77 ezer forint körül volt egy tonna malmi búza, mára nyilván drágább lett. A gazdák betárolták, és magasabb árra várnak.

Nem állnak sorba a felvásárlók a jó minőségű búzáért

Nem állnak sorba a jó minőségű búzáért sem a felvásárlók – mondta Krieser János, aki a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja is. A malmok zömében ukrán búzából és a kistermelőktől olcsón felvásárolt búzából készítették és készítik a liszt zömét. Exportra vásárolnak euró minőségű búzát. Az idei termés 20-25 százaléka lett csak étkezési minőségű, a többi takarmány, de ettől még lesz liszt a boltokban.

A Pusztabír Kft-nél a búzát betárolták, kevesebb termett a vártnál, de jó a termény hektolitersúlya, 25-ös a sikértartalma. Most csak annyit adnak el belőle amennyi a kifizetési kötelezettségeikhez kell. A jó minőségű búza ára jelenleg, tonnánként 100 ezer forint körül van, de a felvásárlási ár hullámzik, hol feljebb megy, hol lejjebb. Értékesítésnél ki kell fogni a jó időpontot, mondta Krieser János. Az biztos, ha emelkedik is a kenyér ára, az nem a liszt miatt lesz.

A pékségek már nem tudnak plusz költséget lenyelni

– Jelenleg csend van körülöttünk – mondta Kászpári Károly, Tolna és Baranya megye pékszövetségének elnöke, aki egyben a tengelici Frissten pékség tulajdonosa is. Lehet, hogy ez vihar előtti, de majd kiderül. Nem drágult a liszt, reméljük így is marad. Az biztos, ha bármilyen plusz teher, drágulás szakad a nyakunkba, azt át kell hárítsuk a vásárlóra, mert annyira kiélezett már a pékségek helyzete, hogy nem tudnak semmilyen plusz költséget lenyelni.

– A mi vállalkozásunk legnagyobb gondja az energia, vagyis a villany és a gáz ára. Különböző időpontokban, különböző szolgáltatókkal lehetett másfél-két éve szerződést kötni. Mi abban a zavaros helyzetben nem jó döntést hoztunk. Ez sokba került nekünk. Van olyan versenytársunk a piacon, akinél hatszor több energiaárat fizetünk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!