Tolnában a legmagasabbak az árak

2024.08.23. 07:20

Nem olcsó dolog ma földet venni

Mauthner Ilona

Mondhatni kifejezetten drága mulatság ma földterületeket venni Magyarországon. Bár az árak vármegyénként, régiónként és művelési ágak szerint eltérnek, olcsónak sehol sem mondható: a szántók átlagára éves összevetésben 7,1 százalékkal nőtt, míg Közép-Magyarországon 5,5 százalékkal, Észak-Magyarországon pedig 1,7 százalékkal csökkent az átlagár, a többi régióban emelkedtek a hektáronként fizetendő összegek – írta az Agrárszektor.

Kapós a termőföld, Tolnában hektáronként több mint 3 millió forintot is fizetnek érte
Kapós a termőföld, Tolnában hektáronként több mint 3 millió forintot is fizetnek érte
Fotó: (illusztráció) MW / Forrás: MW

A legnagyobb drágulást a Nyugat- és a Közép-Dunántúlon mértek, mindkét esetben mintegy 7,3 százalékkal kellett többet fizetni a szántókért.

Ha pedig vármegyék szerint vizsgáljuk az árakat, akkor elmondható, hogy Tolnában, Békésben és Hajdú-Biharban voltak a legmagasabbak az árak, egyaránt 2,5 millió forint közelében mozogtak. 

A legolcsóbban, mintegy 1,14 millió forintért Nógrádban lehetett szántóhoz jutni, Hevesben pedig 1,36 millió forint volt az átlagár. A járások közül a Hajdúszoboszlói és a Hajdúböszörményi állt az élen a maga hektáronkénti 3,5, illetve 3,2 millió forint feletti átlagáraival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!