A savak határozzák meg a szüret idejét

2024.08.18. 14:21

Összeérnek a szőlőfajták, de van aki még permetez

Nem változott semmit a kánikulai időjárás, sőt az elmúlt napokban megdőltek a melegrekordok. Összeérnek a szőlőfajták, az éjszakák is melegek, csapadék nem esett csak néhány csepp a szekszárdi borvidéken, egyedül Bátaszéken és környékén volt több eső. Szinte már minden fajtát szednek a termelők.

Mauthner Ilona

Nézzék át az ültetvényeket, mert a lisztharmat gyorsan felszaporodhat a lombozaton, javasolta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. Összeérnek a szőlőfajták, sokan már a kékfrankost is szedik, rosé bor alapanyagnak.

Összeérnek a szőlőfajták, szeptember elején már a kékfrankost is szedni lehet
Összeérnek a szőlőfajták, szeptember elején már a kékfrankost is szedni lehet a szekszárdi borvidéken
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Összeérnek a szőlőfajták, nehéz az idei növényvédelem

A lisztharmat erősen csökkentheti az amúgy is nehéz helyzetben lévő asszimilációs felületet. A csökkent lombozati aktivitás miatt a kényszerérés még az eddigieknél is fokozottabb lehet.

A peronoszpóra továbbra sem észlelhető új tünetekkel a tőkéken. A betegségnek ez az időjárás kedvezőtlen, csapadék és huzamosabb levélnedvesség borítottság hiányában nem csíráznak a spórák. Aki még permetez – kései fajtáknál ez még lehetséges –, továbbra is kontakt készítmények használata javasolt, hosszabb permetezési fordulókkal. Ahol észleljük a lisztharmat megjelenését a leveleken, ott a kontakt készítmény mellé felszívódó hatóanyagú készítményt is tegyünk – javasolta dr. Gabi Géza.

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre! Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg időjárás fokozza a tünetek erősségét.

Tartósan marad a meleg idő, kis esővel

Az időjárás előrejelzések szerint az elkövetkező egy hétben is csak 30 Celsius fokot meghaladó maximum hőmérsékletű napok lesznek, komolyabb eső nélkül, tehát tartósan marad ez az időjárási helyzet, a mostani kilátások szerint. A szőlő közben gyorsan halad előre az érésben. A gazdák folyamatosan szüretelnek kisebb adagokban. A fehér szőlőket és a korai kék szőlőket is a cukortartalomnak és a savszintnek megfelelően szüretelik.

Próbaméréseink szerint a csemegeszőlők (pl. Cardinal) 20 mustfokosak, a kékfrankosok 19,5 mustfokosak, a merlot jelenleg 17,5 mustfokos. Ha ilyen marad az időjárás, a kékfrankos 2 hét múlva, szeptember első napjaira vagy még annál is előbb elérheti a 21 mustfokot, amikor szedésre érett lesz. A savak bomlása miatt lehet, hogy a kékfrankost az idei évben szeptember első napjaiban szedni kell.

Az elmúlt hét napban a szekszárdi borvidékhez tartozó területeken az átlaghőmérséklet 24,9 fok volt

Kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás és a fitoplazmás betegség tünetei egyre több helyen látszanak a borvidék ültetvényeiben. A tünetes tőkék mielőbbi eltávolítása indokolt. 

A levélatkák szívogatásának nyomai sok helyen látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Sok a rovarkártevő a szőlőben. Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!