Digitalizáció

2024.08.17. 12:00

Talajszkenner dolgozott a héten a mözsi határban

A mezőgazdaság is elmozdul a digitalizáció felé. Bizonyos területnagyság fölött már Magyarországon is kötelező, hogy a gazdálkodók öt évnél nem régebbi talajmintavételi eredményekkel rendelkezzenek. A héten a mözsi határban dolgozott a talajszkenner.

Wessely Gábor

A számítástechnika már a szántóföldeken is ott van. Talajszkenner járt a héten a mözsi határban. A terepjáró mögé köthető eszköz egy búzatarlón dolgozott. Kétféle mélységben készíthető vele a talaj minőségét szemléltető térinformatikai adatbázis – vagyis: digitális talajtérkép –: nagyjából 30 és nagyjából 130 centire a felszíntől. Fiatal mérnökök végezték a munkát: Jávorka Dénes precíziós szakmai vezető és Bálint László terepi technikus. Cégük az egész országban tevékenykedik. Meghatározott helyeken talajmintát is vesznek. Ekkor nem a szkenner, hanem egy speciális fúró a terepjáróhoz kapcsolt eszköz. Hogy miért van erre szükség, azt így összegzik:

Talajszkennelés Mözsön
Jávorka Dénes (jobbról) és Bálint László a mélységi mintavételre alkalmas speciális fúróval a mözsi búzatarlón A szerző fotója

– Minden termelőnek fontos tudnia, hogy milyen összetételű talajon gazdálkodik. Egyébként jogszabály is előírja, hogy bizonyos területnagyság fölött rendelkezniük kell öt évnél nem régebbi talajmintavételi eredményekkel. S annak alapján készíthető el a tápanyagutánpótlási terv. Óriási különbség lehet talaj és talaj között, akár pár kilométeren belül is. Ha látjuk a mintavételi eredményeket, meghatározható például a műtrágya vagy a vetőmagkijuttatás mennyisége. Mert ez a modern mezőgazdaságban nem úgy néz ki, hogy az egész táblára egyformán adagolják.

Az internetnek köszönhetően a feldolgozás is gyorsan megy. A szkennelés eredményének ismeretében jelölik ki a fúrási pontokat. Ezt így vázolják a szakemberek:

– Ha végeztünk a szkenneléssel, feltöltjük az adatokat a netre, és a vállalati rendszerünk abból készít egy színes térképet az adott tábláról. Ekkor elhatárolhatók a zónák – a különböző minőségű talajfoltok –, s meghatározhatók a talajmintavételi pontok. A talajminta laboratóriumi elemzése után jut a gazdálkodó a szükséges információkhoz. Nem könnyű – főleg az idősebbeknek –, de érdemes elmozdulni a helyspecifikus mezőgazdasági művelés irányába. Magyarországon még viszonylag új ez a dolog – a digitalizáció az agráriumban –, viszont az az angol cég, amelyik nekünk a szakmai hátteret adja, már harminc éve ezzel foglalkozik.

Agrotechnika

A precíziós növénytermesztés alapja a táblán belüli művelési zónák meghatározása, majd ezek művelési egységként való kezelése. E talajfoltok feltérképezésének kiváló eszköze a talajszkenner. A módszer alapja, hogy az eltérő szerkezetű és összetételű (homokos, vályogos, agyagos) talajfoltok másként vezetik az elektromosságot. A szkennelésből számos ismeret nyerhető: vízgazdálkodás, nitrogénhasznosító képesség, gyökeresedési mélység, mobilis tápelemek kimosódásának veszélye stb. Ezek alapján hozhatók meg az agrotechnikai és a tápanyag-gazdálkodási döntések. (Forrás: talajreform.hu)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!