Átverések

2024.09.09. 07:00

A tűzifa szezon elkezdődött, és a csalók is készülődnek

Az ősz kezdetével jellemzően újra megélénkül a tűzifa piac. A fűtéshez való fa nem lett olcsóbb, emiatt teret nyernek a zavarosban halászó, tisztességtelen kereskedők is. A tűzifa szezon elkezdődött, érdemes alaposan körülnézni a vásárlási lehetőségek között.

Mauthner Ilona

Tűzifa szezon elkezdődött, érdemes az erdészeteket is felkeresni (Beküldött fotó)

Minden évben jelennek meg hírek, írások a tűzifával kapcsolatos különféle visszaélésekről: csalók mindaddig lesznek, amíg van kit becsapni. Ezért nem árt áttekinteni, mire is kell figyelni a tűzifaszezon során. Ehhez hathatós segítséget nyújt a Nébih által közzétett tizenöt pontos tűzifavásárlás ellenőrző lista is.

Tűzifa szezon elkezdődött, érdemes az erdészeteket is felkeresni.
Tűzifa szezon elkezdődött, érdemes az erdészeteket is felkeresni.
(Beküldött fotó)

Tűzifa szezon, átverések nélkül

Tapasztalatok szerint a vásárlók gyakran a helyi, vagy közösségi médiában megjelent – első olvasatra igen kedvező – hirdetések alapján kívánják beszerezni téli tüzelőjüket. Ezekben a hirdetésekben nagyon trükkösen, olcsón, jó minőségű, száraz, akciós tűzifát kínálnak eladásra. Még a telefonos megrendelések során is korrekt benyomást keltenek, gyakran egy kedves női hang veszi fel a megrendelést, ami még inkább megnyugtatja a vevőt, hogy jó vásárt köt.

Milyen trükkön adódhatnak?

Nem ritkán a kiszállított fa bemondott mennyisége nem valós, nem árt tudni, a leggyakoribb, 3,5 tonna össztömegű kisteherautók teherbírása alatta marad a 1,5 tonnának.

Az egy köbméter, frissen kivágott akác tűzifa tömege 7-10 mázsa, ezért amikor megérkezik Önhöz a „fakupec” a kisteherautójával és közli, hogy meghozta a megrendelt 40 mázsa tűzifát, nagy valószínűséggel átverés áldozata lett.

Az ilyen jellegű átverések elkerülése érdekében célszerű és ajánlott a tűzifát térfogatra (köbméterre) és nem tömegre (mázsára) vásárolni – olvasható a nak.hu cikkében.

Mivel előzhetjük meg az átverést?

Az első és legfontosabb, hogy vásároljunk olyan ismert erdőgazdálkodótól vagy kereskedőtől, aki megtalálható a Nébih nyilvántartásában, rendelkezik EUTR-azonosító számmal, ami alapján ellenőrizhetjük a tevékenységét.

Rendeléskor részesítsük előnyben a térfogatra (köbméterre) történő vásárlást, így könnyebben ellenőrizhető – egy egyszerű mérőszalaggal – a megrendelt tűzifa mennyisége. A térfogatra történő vásárlás kapcsán az egyes fapiaci mértékegységek között segít eligazodni a NÉBIH Tűzifát csak okosan kiadványa. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: a leszállított méteres tűzifának a befoglaló méreteit (hosszúság, szélesség, magasság) még a szállító járművön lemérve és az így kapott térfogatot 0,57-tel szorozva megkapjuk a tűzifa mennyiségét tömör köbméterben. Az így kapott értékből következtetni lehet a rakomány tömegére is annak ismeretében, hogy egy köbméter tűzifa tömege fafajtól és nedvességtartalomtól függően 5-10 mázsa között változik.

Ha újságban, interneten látott hirdetés alapján választunk – addig számunkra ismeretlen – eladót, keressük meg a hirdetésben az úgynevezett EUTR - azonosítót. Ha nem találjuk, kérjük el az eladótól, így ellenőrizhetjük annak hitelességét. A megadott telefonszámot is ellenőrizhetjük a Nébih által folyamatosan frissített feketelistán. A számunkra szimpatikus, környékbeli eladó kiválasztásában is segít a Nébih.

Amikor az eladó kiszállítja a tűzifát, minden esetben át kell adnia a vásárló részére egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott (például: FA-AA 4435643), szállítójegyet, amin az adott tűzifa-vásárlás és -kiszállítás összes lényeges adata szerepel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!