Újbor

2024.09.14. 11:30

Belerondított az eső a szüretbe a borvidéken

A hosszú, forró nyarat húsz fokos lehűlés követte pár napon belül. Belerondított az eső a szüretbe, bár már ennek a munkának a vége felé tartanak a vármegye két borvidékén.

Mauthner Ilona

Van olyan pincészet, ahol már befejezték a szüretet, van ahol még a felénél tartanak és van ahol aggódnak a kint maradt szőlő minősége miatt. Belerondított az eső a szüretbe, így pár napra a pincékbe szorulnak a borászok, ott is van bőven tennivaló.

Belerondított az eső a szüretbe a borvidéken
Vesztergombi Csaba vizsgálja az idei szüret  eredményét Fotó: Makovics Kornél

Belerondított az eső a szüretbe

A szekszárdi Bodri pincészet főborásza, Urbán Péter szerint az eső kicsit visszahígítja a szőlőszemeket, ami nem is baj, mert a hőség miatt sok a mazsolás szem. Náluk csak kevés szőlő van még a tőkéken, főleg a kései fajták, például a cabernet szőlők. A vesszőknek meg nagyon jól jön az eső, hiszen gondolni kell a következő szezonra is.

Náluk már az új borok is lassan elkészülnek, így az új rozék, könnyű fehérborok, október elejére már palackban is lesznek.

Befejezték a szüretet, máskor ilyenkor kezdik

– Az idei a 19. szüretem a szekszárdi pincészetnél, de arra nem volt példa, hogy júliusban elkezdődött ez a munka, mondta Rappay József, a szekszárdi Schieber Pincészet borásza. Náluk már befejeződött a szüret, pont akkor, amikor egy átlagos évben éppen csak elkezdték. Voltak területek, ahol kiváló lett a szőlő minősége a hőség ellenére is. Mindent az adott hely mikroklímája határoz meg, illetve a talaj víztartalékai. 

– A sauvignon blanc-t már palackoztuk, rozéból a második mennyiséget kezdtük el palackozni, a harmadik borunk az Irsai Olivér, ami már a piacra került. A sauvignon blanc egészen kiváló lett, extra minőségű, jobb mint a tavalyi, pedig az is nagyon jól sikerült.

– Idén a mennyiséggel akadt gond, volt olyan borászat, ahol a teljes termés felét tudták csak leszüretelni, nálunk 20 százalékos volt a terméskiesés. Árnyékban volt 40 fok, nagyon nehéz volt a kézi szürethez embert találni emiatt, idegesebbek voltak a munkásaink is. Amit régebben három hónap alatt szüreteltünk le, azt az idén 24 nap alatt, ha nem lett volna szőlőkombájn, akkor bajban lettünk volna.

Már a szüret vége felé tartanak a szekszárdiak

A szekszárdi borász, Vesztergombi Csaba szerint valamennyit bekavarhat a sok eső, de a legtöbb borászatban már a szüret vége felé tartanak. Náluk a cabernet sauvignonból és a kékfrankosból van még a tőkéken szőlő. Egy kisebb területet hagytak meg kései szüretre, olaszrizlingből, gyönyörű mazsolás szemek vannak a fürtökön, bíznak benne ennek sem árt majd a sok eső.

A könnyű fehér boraik, rozéjuk elkészült, gyümölcsösek, zamatosak, mondta a borász. Rozéhoz jól választották meg a szüret időpontját – augusztus elején szedték le a kékfrankost –, mert a színe, zamata egészen kiváló lett. Sokan panaszkodnak ugyanis, hogy idén nehéz volt rozé bort készíteni a szőlő erős színe miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában