Mezőgazdaság

2024.09.12. 14:00

Extrém hőségben az öntözés sem mindig kifizetődő

Egy ilyen aszályos nyáron, mint az idei volt, akár meglepő is lehet, hogy például a Tolna környéki öntözőkapcaitásnak csak alig több mint negyedét használták ki a gazdálkodók. Ám erre is van magyarázat.

Teol.hu

Szeptember elején befejeződött a szántóföldi öntözési szezon. Krekó György, a Mözsi Öntözőfürt Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: az általuk üzemeltetett rendszert összesen három területen vették igénybe. A szedresi dinnyetermesztők június 11-én kezdtek öntözni mesterséges tározókból, csepegtető öntözéssel, 14 hektáron. A Mözsi Mezőgazdasági Kft. június 24-től, a szezonban négy alkalommal öntözte meg 72 hektáros cukorrépatábláját. Egy magántermelő pedig 11 hektárnyi kukoricát öntözött.

Extrém hőségben az öntözés sem mindig kifizetődő
Két évvel ezelőtt megérte öntözni a kukoricát, mert jó ára volt Fotó: Shutterstock

Inkább csak kármentésre volt jó

Az öntözőfürtnek 366 hektár kiszolgálására volt engedélye, ehhez képest összesen 97 hektáron vették igénybe a szolgáltatást. A szezon során 120 ezer köbméter vizet emeltek ki a tolnai Déli-holtágból, de több mint kétszer ekkora mennyiségre lett volna szabályos lehetőség. Az öntözőrendszer kihasználtsága tehát korántsem mondható jónak, azzal együtt, hogy Krekó György szerint idén a korábbiakhoz képest többet öntöztek a gazdálkodók.

– Tavaly nagy különbség volt az öntözött és az öntözetlen cukorrépánk között, meghálálta az öntözést ez a növény. Hogy idén miként alakul, még nem tudni, de én nem számítok kiemelkedő eredményre – mondta lapunknak Márton Antal, a Mözsi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. Scheidler János, a kft. termelésvezetője is hasonlóan vélekedett. Mint fogalmazott, idén inkább csak kármentésre volt jó az öntözés, amivel legalább életben tudták tartani a cukorrépát. Az ok az extrém, hosszan tartó hőség, amivel szemben az öntözés sem tudott csodát tenni.

A birtokviszonyok is számítanak

Ezzel együtt lényeges kérdés, hogy ha van valamennyi víz és a csatornarendszer is rendelkezésre áll, vajon miért nem vonnak be az öntözésbe nagyobb területeket, más növénykultúrákat a gazdálkodók? Az öntözés nyilvánvalóan gazdaságossági kérdés. Ezt pedig több tényező is befolyásolhatja, akár a birtokviszonyok is. A Mözsi Mezőgazdasági Kft. zömében bérelt földeken gazdálkodik. Az öntözést mobil, öntöződobos berendezésekkel végzik, amelyek mozgatásának viszont jelentős a munkaerőigénye, ami tovább drágítja az öntözést. Léteznek korszerűbb, fix telepítésű, távvezérlésű, önállóan működő – és mindezek miatt természetesen jóval drágább – berendezések is, amelyeket viszont csak saját tulajdonú földeken érdemes telepíteni. A bérelt területeken kockázatos ilyesmire beruházni, hiszen előre nem tudható, hogy hosszabb távon is lesz-e lehetősége a kft-nek azon a helyen gazdálkodnia.

Nyilván az sem mindegy, hogy milyen növény öntözésébe invesztál a gazda. Scheidler János azt mondta: két évvel ezelőtt például megérte öntözni a kukoricát, mert jó ára volt. Előre azonban mind az időjárás, mind a terményárak nehezen kiszámíthatóak.

A vízutánpótlással is vannak gondok

Bár főként az aszályos időszakokban rengeteget beszélnek az öntözés fontosságáról, döntéshozói szinten is, egyelőre alig van érdemi, kézzelfogható eredmény.

A holtágak hasznosításának egyik legfontosabb célja az öntözővíz biztosítása. A tolnai holtág északi és déli ágán is van szivattyús vízkivételi lehetőség, a déli ágból a Mözsi Öntözőfürt üzemel, az északi ágon a bogyiszlói Dunagyöngye Agrár Kft. öntözött. Utóbbi cégtől azt az információt kaptuk, hogy évek óta nem öntöznek, mivel csak akkor engedélyezett számukra a vízkivétel, ha a holtág vízszintje egy meghatározott minimum értéket elér. (Nyáron általában nem éri el.)

A tolnai holtág egyre jobban feliszapolódik, azaz egyre kevesebb víz „fér el benne”. Ráadásul állandó vízutánpótlás híján érdemben csak a felduzzasztott Sióból kaphat friss vizet. Erre általában évente május-június környékén sor is kerül, a vízügy igyekszik a lehető legjobban feltölteni a holtágat. Ám az ideihez hasonlóan forró és száraz nyár során – amikor a környező folyókban is sokkal kevesebb a víz – a holtág szintje is vészesen lecsökken, részben az öntözővíz kiemelés miatt is. Idén például a tolnai holtág vízszintje június első felében 475 centiméter körül volt, míg három hónappal később, szeptember 10. táján csupán 390 centiméter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában