Párbeszédet javasolnak a témával kapcsolatban

2024.09.06. 12:19

Területalapú támogatás: lehet, hogy megszüntetik?

Az unió olyan agrárszakértői jelentést mutatott be, amelynek célja, hogy megreformálja a közös agrárpolitikát (KAP) annak érdekében, hogy a támogatások jobban igazodjanak a gazdálkodók szükségleteihez. A jelentésben az szerepel, hogy a támogatásokat ne a birtokolt földterület nagysága alapján fizessék, vagyis ne területalapú támogatás legyen, hanem a rászoruló gazdák kapják.

Mauthner Ilona

A jelentést mintegy harminc szakértő készítette az Európai Unió mezőgazdaságának jövőjéről szóló úgynevezett stratégiai párbeszéd keretében, amely idén januárban kezdődött el, válaszul a több uniós országban kitört sorozatos agrártüntetésekre. A szakértők, többek között azt tanácsolják, hogy a KAP forrásokból származó támogatásokat a jövedelem alapján a "leginkább rászoruló gazdák" felé irányítsák, és ne a birtokolt földterület nagysága alapján fizessék ki, vagyis ne legyen területalapú támogatás.

Megszűnne a területalapú támogatás?

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a közvetlen kifizetések jelenlegi rendszere alig van összefüggésben a gazdálkodók társadalmi-gazdasági szükségleteivel, ezért a jelenlegi rendszert meghatározó területalapú támogatás helyett az egyes gazdálkodók gazdasági tevékenységének "életképességén" kellene alapulnia.

A javaslatok között szerepel egy, az Európai Beruházási Bank által az agrárágazatnak nyújtandó egyedi hitelcsomag is.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a mezőgazdasági ágazat ellenállóképességét elő kell mozdítani. Felvázolja azt, hogy milyen eszközökkel lehet fellépni a növekvő környezeti, éghajlati, geopolitikai és gazdasági kockázatokkal szemben a termőföldek megőrzéséért, az árvizekkel szemben ellenállóbb mezőgazdaságért, és az innovatív növénynemesítésért.

A szakértők hozzáteszik, hogy egy új mezőgazdasági stratégiát minél előbb ki kell alakítani, hogy elkerülhető legyen a szektor elhagyása.

Konzultációs platformot is létre kell hozni

A bizottság elnöke kiemelte, hogy tisztességes és elegendő jövedelmet kell biztosítani a gazdák számára, ugyanakkor egy olyan közös agrárpolitika létrehozását kell támogatni, amely fenntartható és megoldást kínál az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére. Az Európai Bizottságnak emellett létre kellene hoznia egy konzultációs platformot mezőgazdasági és környezetvédelmi szereplők közötti párbeszéd előmozdítása érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!