Az otthon melege

2 órája

Ön mivel fűt? Ennyit spórolhatna, ha váltana

Bár, rendszerint csak október közepén szoktunk először a téli hidegekre gondolni, az elmúlt esztendőkben ez a trend megváltozni látszik. A hivatalos fűtési szezon ugyanis hamarabb kezdődik és később ér véget, annak ellenére, hogy igazán kemény telekkel nem kell szembenéznünk. Mutatjuk, hogy a különböző rendszerek milyen költséggel járnak, így talán ön is könnyebben tud választani, ha váltani szeretne.

Bencze Péter

Nyakunkon a fűtési szezon. Szekszárdon például már napok óta melegek a távhőrendszerre kapcsolt radiátorok. De vajon valóban ez  a legjobb megoldás a fűtési szezon idején? Utánrajártunk, mutatjuk a részleteket.

A fűtési szezon nem csak kiadással, sok család esetében komoly munkával is jár.
A fűtési szezon nem csak kiadással, sok család esetében komoly munkával is jár
Forrás: MW archívum

Egyre többen váltják le a gázfűtést

A hazai családok egyre kevésbé tartják kiszámíthatónak a gázfűtéses rendszerek árait. Erre enged következtetni az Energiaügyi Minisztérium október eleji közleménye is, amiben azt írták:

A tavalyi azonos időszakhoz képest több mint 300 millió köbméterrel, 5,2 százalékkal kevesebb földgázt használtunk fel idén januártól szeptemberig. Az energiaválság előtti esztendőhöz, 2021-hez mérten közel 2 milliárd köbméterrel alakult alacsonyabban a földgázfogyasztási mutató 2024 első kilenc hónapjában.

Ennek ellenére még mindig nagyon sokan vannak, akik így fűtenek, ugyanis rengeteg családi vagy bérházban nincs más megoldás. A szekszárdi Hermann Ottó utcában élő Csilla és párja, Zoltán négy éves kisgyermeküket nevelik egy 72 négyzetméteres; egy plusz kettő fél szobás, gázkonvektorokkal fűtött lakásban. Ők – a gyermek miatt – már októberben is több este befűtenek. Most arra számítanak, hogy a szolgáltató nagyjából 2-5000 forinti összegről állít ki nekik számlát októberre. A család tavaly év vége és idén év eleje között havonta átlagosan 17 ezer forintot fizetett a gázszolgáltatásért.

A fűtési szezon Szent Grálja volt, most menekülnek előle

Az elmúlt években egyre többen – főleg a vidéken élők – esküdtek a fatüzelésű központi rendszerekre. Ez nem volt véletlen: jó minőségű fához, például akáchoz – méterbe vágva – nyolc-tíz évvel ezelőtt 15-18 ezer forintért lehetett hozzájutni erdei köbméterenként. A fa ára viszont az elmúlt esztendőkben drasztikusan megdrágult: vállalkozóktól vásárolva most nagyjából 40-50 ezer forint között mozog köbméterenként, kiszállítással, méterbe vágva. Igaz, hogy egyes állami erdészetektől ennél olcsóbban is lehet venni, ám a fel- és lerakodás, valamint a házhoz szállítás díja ilyenkor a legtöbb esetben plusz költségként jelentkezik.

Mária és párja egy 120 négyzeteméteres jól szigetelt, modern nyílászárókkal felszerelt, négy szobás házban laknak. Ők évtizedek óta keményfával fűtenek. Egy köbmétert most 45 ezer forintért vásárolnak kiszállítással, méterbe vágva. Ez a mennyiség – az elmúlt években tapasztalt enyhe telek idején – körülbelül másfél-két hónapra elég nekik. A fával viszont sok a munka, amit az ember vagy magának végez, vagy mást bíz meg vele, amikor ismét fizetni kell a munkadíjért. Ahhoz, hogy a kiszállított fa a tűztérbe kerüljön, fel kell darabolni, összehasogatni, végül pedig nedvességtől elzárt helyre hordani. Ezt pedig egyre kevesebben hajlandóak bevállalni.

A fatüzelésű rendszerek működtetése sok munkával jár. Ráadásul az alapanyag is sokat drágult.
A fatüzelésű rendszerek működtetése munkával jár, az alapanyag is sokat drágult
Forrás: MW archívum

A távfűtés drága, és kevésbé hatékony

Rövid, önbevallásos felmérésünk alapján a távfűtés tűnik a fűtési szezon legdrágbb megoldásának. Csaba és Ilona egy szekszárdi, Mikes utcai, 58 négyzetméteres lakásban élnek. Ők átalánydíjat fizetnek, vagyis minden hónapban utalnak a szolgáltatónak, mintegy húszezer forintot. Ez éves szinten jóval drágább, mint a gáz, vagy a fatüzelés. Igaz, ezért a pénzért a mosogatáshoz és tisztálkodáshoz használt melegvizet is megkapják, ami gáz-, fa-, vagy áramos fűtés esetén utóbbi számlát terheli. A távfűtés viszont még így is 20-30 százalékkal drágábbnak, mint a többi megoldás.

A magas ár két okra vezethető vissza: egyrészt, az ilyen rendszereket sok évtizeddel ezelőtt alakították ki. Ezeknek a hálózatoknak a karbantartása, fejlesztése – nagy méretükből adódóan – hatalmas költséggel jár. Ennek a ténynek pedig nem kedvez, hogy a távhőszolgáltatók kezeit köti a rezsicsökkentés, vagyis évek óta nem emelhettek a díjaikon.

Bonyoltult, gyakran elavult és hatalmas méretű rendszerek jellemzik a távfűtést. Emiatt drága az ilyen szolgáltatás.
Bonyoltult, gyakran elavult és hatalmas méretű rendszerek jellemzik a távfűtést
Forrás: MW Archívum

Az elektromos fűtésé a jövő?

Az elektromos fűtés egyre inkább előtérbe kerül, mivel sok esetben költséghatékonyabb és környezetbarátabb alternatívát kínál a gázfűtéssel szemben. Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke a portfolionak arról beszélt, hogy a megfelelő fűtési rendszer kiválasztásánál több tényezőt is mérlegelni kell. A komfort, a hatékonyság és a környezeti hatások mellett fontos figyelembe venni a fűtendő terület nagyságát és a felhasználási célokat. Például egy lakóház és egy nyaraló más igényekkel rendelkezhet. A fűtőpanelek és infrafűtési megoldások egyre elterjedtebbek, azonban a választásnál mérlegelni kell az áramfogyasztást és az adott rendszer hőérzetét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában