Jó reggelt, Vietnám!

4 órája

Vietnámi vendégmunkások dolgoznak Tolnán

Vietnámi vendégmunkások is dolgoznak idén április óta Tolnán. Jelenleg nagyjából ötvenen vannak, többségük a Hotel Thelena épületében lakik.

Teol.hu

Az utóbbi néhány évben gyorsuló ütemben nőtt a külföldről érkezett vendégmunkások száma Magyarországon, Tolnán például vietnámi vendégmunkások dolgoznak. Ez azért is szembetűnő a helyi lakosok számára, mert a korábbi gyakorlathoz képest egyre többen érkeznek egzotikus, elsősorban ázsiai országokból.  A vendégmunkások jelenléte nem valami ördögi, háttérhatalmi összeesküvés eredménye. Az oka prózai: kevés a használható magyar munkaerő. Nem arról van tehát szó, hogy „a külföldiek elveszik a magyarok munkáját”. 

Vietnámi munkásnőt tanít be magyar kollégája a Tolnatext Bt. üzemében   
Fotó: Németh István

Tolnán a három legnagyobb helyi foglalkoztató közül jelenleg az Interplus Kft. és a Tolnatext Bt. foglalkoztat ázsiai – Vietnámból érkezett – vendégmunkásokat. A munkaerőkölcsönzéssel is foglalkozó budapesti MBS Group Kft. ügyvezetője, Pintér Ádám lapunknak elmondta: áprilisban érkeztek az első vietnámi munkások, az Interplusnál jelenleg mintegy negyvenen, a Tolnatext-nél tízen dolgoznak. Várhatóan ez a létszám a közeljövőben nem fog változni. 

Jellemzően vietnámi fiatalok érkeznek

Az ügyvezető arról is tájékoztatott, hogy a vendégmunkások több előzetes szűrésen, teszten vesznek részt, Magyarországra már úgymond „válogatott” munkavállalók kerülnek, akiknek munkavállalói engedélye alapesetben két évre szól, de van lehetőség hosszabbításra is. Jellemzően fiatalok jönnek, Tolnára is a 20-tól 35-40 éves korosztályhoz tartozó munkavállalók érkeztek. A 25 év alattiak motivációi között a „világot látás” is szerepel, míg vannak gyermekesek, akár házaspárok is, akik otthoni családjukat tartják el az itteni munkájukból. Magyarországi bérük az ottani kereseti lehetőségek többszöröse.  

Pintér Ádám beszélt arról is, hogy cégüknek nem csupán a munkaerő kiközvetítése a dolga, fontos feladatuk a sok tekintetben igen eltérő szokásokkal, kultúrával rendelkező országokból érkezett vendégmunkások minél problémamentesebb társadalmi beilleszkedésének segítése. Megismertetik őket a Magyarországon honos közösségi szabályokkal (például a dohányzásra, vagy a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó előírásokkal), megmutatják nekik a helyi vásárlási lehetőségeket, szükség esetén orvoshoz viszik őket, tolmácsolást biztosítanak számukra, illetve a helyi és környékbeli látnivalókat, szabadidős lehetőségeket is bemutatják nekik. 

Prémium munkásszálló lesz a Thelena Hotelből 

A cégvezető szerint a foglalkoztatók elégedettek a vendégmunkásokkal. Arra a kérdésre, hogy itt tartózkodásuk óta történtek-e esetleges atrocitások, Pintér Ádám elmondta: igyekeznek szigorúan betartatni a szabályokat, és a problémás dolgozókat azonnal „felteszik a repülőre”, azaz visszaküldik az országukba. Ilyenre azonban mindössze egy esetben volt példa eddig. Olyan konfliktus viszont előfordult például, hogy gyümölcsöt ettek az utcán levő fákról, amit az adott porta tulajdonosa rossz néven vett. Ugyanakkor történt olyan eset is, amikor a vendégmunkások által száradni kirakott mosott ruhák reggelre eltűntek…

Az ügyvezető elmondása szerint kezdetben több helyen béreltek lakásokat a városban a vendégmunkások számára, de célszerűbbnek látták, ha inkább egy helyen, némileg szeparáltan tudnak szállást biztosítani nekik. Ezért döntöttek úgy, hogy a régóta eladásra kínált Hotel Thelena épületét megvásárolják, és jelentős, elsősorban energetikai fejlesztések során „prémium” munkásszállót alakítanak ki. (Az Interplusnál dolgozók már ott laknak, a Tolnatext munkatársai a cég saját munkásszállóján élnek.) 

A MBS Group Kft. a hotel épületét egyelőre bérli, de november végéig várhatóan lezárul az adás-vétel, és az ingatlan a cég tulajdonába kerül.

Nem volt más lehetőség

– Másfél éve küszködtünk azzal, hogy több műszakos munkarendben megfelelő helyi dolgozókat találjunk, akikre hosszú távon tudunk építeni, nem csupán néhány nap erejéig. Egyszerűen nem volt más lehetőségünk, mint külföldi munkaerőt kölcsönözni – magyarázta Horváth Róbert, a Tolnatext Bt. ügyvezetője. 

A cégvezető elmondta, hogy előzetes tájékozódás után végül vietnámi munkások mellett döntöttek. Szeptember elején tízen kezdték meg a munkát a gyárban, hét nő és három férfi, betanított textilipari gépkezelőként. Az első hetek tapasztalatai kimondottan kedvezőek: tanulékony, példaértékűen szorgalmas, hatékonyan dolgozó munkásokról van szó. 

A nyelvi nehézségeket az első napokban a munkaerő-kölcsönző cég által biztosított tolmács segítségével hidalták át, de összeállítottak egy alapszavakat tartalmazó szótárt is, így már magyarul is tudnak valamelyest kommunikálni. Emellett az okostelefonok fordítóprogramja is rendelkezésre áll. 

Horváth Róbert szerint a vendégmunkások alkalmazása a cég számára alig jelent pluszköltséget. Gyakorlatilag a munkaerő-kölcsönző cégnek rendszeresen fizetendő minimális költség nem, vagy nem sokkal kerül többe, mint ha munkaerő híján állnának a gépeik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában