advent

2017.12.15. 18:15

Karácsonyi fényárba borul minden decemberben egy váraljai ház

Gűth Balázs több mint húsz éve gyűjti az égősorokat, karácsonyi dekorációkat, amelyek advent első vasárnapjától vízkeresztig ünnepi látványossággá varázsolják váraljai házát.

Hargitai Éva

Gűth Balázsnak köszönhető Váralja legnagyobb karácsonyi látványossága. Saját bevallása szerint „őrülete” 1996-ban kezdődött, akkor kezdte el a házát égősorokkal ékesíteni. Eleinte csak pár füzér került fel az ünnep alkalmából, ma már rengeteg... Nem is tudja pontosan megmondani, hogy most hol tart. Annyi bizonyos, hogy idén rábukkant egy nagyon szép égősorra, amiből mindjárt nyolcat is vásárolt. Ebből egy darab 1150 égős. Mivel ez színes, mindenhova vett színes égősort, amelyek mellett a régi hidegfehér égők is felkerültek ellensúlyozandó a színkavalkádot. Megközelítően 15-20 ezer égő világíthat most a házon, ezen felül vannak még háromdimenziós figurák is az udvarban.

A díszítéssel minden évben advent első vasárnapjára készül el, összességében két-három napi munkája van benne. A kedvence ma is az első füzér, amely egy hidegfehér jégcsap sor volt. További tervei között szerepel, hogy a házuk mögött található telket – amelyet nemrég megvásároltak – is feldíszíti majd.

Nagy örömére szolgál, hogy minden évben sok látogató érkezik megcsodálni a dekorációt. Őket már meglepetés is éri, hiszen energiatakarékossági okokból mozgásérzékelő kapcsolja be a világítást, így akkor gyúlnak fel a fények, ha elhaladnak a ház előtt, mégpedig egészen vízkeresztig. Az idei dekorációról készült videó " target="_blank" rel="noopener">ITT tekinthető meg.

Idén a falut is bevonta a karácsonyi „őrületébe”. Ausztriában tapasztalta, hogy a várakozás időszakában a falvakban nagy rendezvényeket tartanak, sok helyen feldíszítik a házak ablakait, és minden nap „kinyitnak” egy újabbat, mint a csokis adventi kalendáriumon.

Úgy gondolta, ezt itthon is meg lehetne honosítani, és ehhez a Váralja Gyermekeiért Egyesületben partnert is talált. A résztvevő házaknál szépen feldíszítenek egy-egy ablakot, amelyek közül minden nap „kinyitnak” egyet.

Vasárnaponként délután 5 órakor a falu közösségi házánál meggyújtanak egy adventi gyertyát. Ezt követően végigjárják a falut, megnézik az addig kinyitott ablakokat. A negyedik vasárnap Szenteste, ezért 23-án jönnek össze, majd Gűth Balázs házához, azaz a Mikulás Házához mennek kinyitni a 24. ablakot, ezt követően forralt boroznak, puncsoznak, énekelnek.

A karácsonyi dekoráció témában meghirdetett fotópályázatunk kiírását megtalálja ITT.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!