A hőségnek van még bőven tartaléka

2024.07.13. 08:41

Forró nyár: kiderül, meddig fog tartani

Aki dolgozik, az hűvösebb nyarakra vágyna, aki pedig pihen, főleg víz közelében, az a kánikulát kedveli. Az időjárás azonban nem mindig jár a kedvünkben, az idei forró nyár csak az üdülőknek kedvez.

Mauthner Ilona

A középtávú előrejelzések és a modellszámítások azt sugallják, hogy az idei nyáron sok városban rekordokat fog megdönteni a forró nyár – így például Rómában, ahol 45 fokot is mértek pár napja.

Balatonmáriafürd?,,Hungary,-,July,29,,2020:,Colorful,Umbrellas,,Sunbathing,And
Forró nyár az idei, 2007-ben volt hasonlóan hosszú és meleg a július és az augusztus
Fotó: Shutterstock

Extrém forró a nyár idén

Most már szinte minden évben számíthatunk extrém nyári forróságra. A Meteorológiai Világszervezet nyilvántartása szerint a jelenlegi európai rekord 48 fok, amelyet 1977. július 10-én a görög fővárosban, Athénban mértek. Ez a rekord a földi állomások levegőfelszíni hőmérsékletmérésén alapul, ami nem fedi le egységesen az egész területet. Ezzel szemben a műholdas megfigyelések azt mérik, hogy mennyire melegszik fel a felszín, így ezek a mérések magasabb értékeket adnak, mint a levegő hőmérséklete.

Egyre több lesz a szélsőséges hőhullám

A friss klímamodellek szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá válnak ezek a szélsőséges hőhullámok. Míg korábban évtizedenként legfeljebb csak egyszer fordult elő szélsőséges hőhullám, most már szinte évente számolhatunk ezzel a jelenséggel.

Tavaly júniusban húsz hőségnap volt, júliusban pedig huszonhat. Igaz, még csak a felénél tartunk a nyárnak, de az előrejelzések szerint egyelőre marad a forróság, viharokkal tűzdelve, a következő hetekre is.

Régen kellemesen melegek voltak a nyarak

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök, aki évtizedek óta napról napra feljegyzi az időjárás változásait, megjegyezte, régen, úgy negyven-ötven évvel ezelőtt kellemesen melegek voltak a nyarak. Elviselhetőn melegek, kevés hőségnappal. Míg 1971 és 1990 között csupán 33,3  fok volt az éves legmagasabb hőmérséklet országos átlaga, addig 2001 és 2020 között már ennél magasabb, 35,6 fok.

Az eddigi rekord meleget 2007-ben mérték

A jól érzékelhető növekedés nem egyenletes, és például a 2018-2020 időszak relatíve enyhébb és csapadékosabb volt, az országos évi maximumok 34-35 fok körüliek voltak, de az évek közötti ingadozások ellenére az utóbbi húsz év mindegyikében magasabb volt az országos átlagos maximumhőmérséklet, mint 40-50 éve. Az elmúlt 50 év legmelegebb napján, 2007-ben pedig az országos átlag 39,2 fok volt, sőt, hazánk területének ötödén – így Tolna megyében is – 41 fokot is mértek.

Idén augusztus 16-a környékétől szelídül majd a kánikula, a 30 fok környéki nappali hőmérsékletek kisebb páratartalommal társulva már sokkal elviselhetőbbé válnak és az éjszakák is hűvösebbek lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában