Hidegörvény okozott zivatarokat

2024.07.20. 08:11

Országos Jégkármérséklő Rendszer működése júliusban

A június 24. és július 7. közötti időszak első hetében meglehetősen változékony volt az időjárás, még többször fordultak elő záporok, zivatarok, felhőszakadások az országban. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer folyamatosan működött.

Mauthner Ilona

Nagy területi változékonyság volt jellemző a csapadék eloszlására, a legtöbb eső a Dunántúlon és a Tiszántúlon hullott, néhol viszont szárazak maradtak a talajok. Áll a Országos Jégkármérséklő Rendszer jelentésében.

Országos Jégkármérséklő Rendszer talajgenerátorainak köszönhetően Tolnában eddig nem volt nagyobb jégverés
Országos Jégkármérséklő Rendszer talajgenerátorainak köszönhetően Tolnában eddig nem volt nagyobb jégverés
Fotó: Makovics  Kornél/illusztráció / Forrás: MW

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer talajgenerátorai jól működtek

Július első napjaiban már szárazzá és egyre melegebbé vált az időjárás, az aszályos területek kiterjedése egyre nőtt, a legsúlyosabb helyzet a Duna-Tisza közén alakult ki. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer talajgenerátorainak bekapcsolására az említett időszakban összesen 7 napon volt szükség.

Az érintett talajgenerátorok a jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra. Tolnában sajnos már egy hónapja nem esett eső.

Egy hidegörvény okozott heves zivatarokat

A kéthetes időszakban június 26-án egy hidegörvény hatására a délutáni órákban rendkívül heves viharok alakultak ki. A Dunántúl középső, széles észak-déli sávjában, valamint az Alföld délkelet-északnyugati sávjában képződtek vonalba rendeződött zivatarok, melyekből ezeken a területeken 20-80 milliméter csapadék is lehullott. Pest vármegye északi részére egy légzuhatag zúdított rövid idő alatt le félhavi csapadékot, Pomázon 4-5 centis jegek hullottak, ezen a napon extrém adatok mutatkoztak. 

A felhőtető magassága a 14 ezer métert is meghaladta, ami már a sztratoszféra alsó határa. Itt mínusz 60 Celsius fok alatt van a hőmérséklet, amelyben a jégmagvak tartózkodásuk során pillanatok alatt képesek nagy méretűre hízni. A Somogy vármegyei Főnyeden 24 óra alatt 75 milliméternyi csapadék hullott le, Komáromban pedig a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt víz alá került több utca is.

A  Balatont légzuhatagok érték el

Június 30-án egy hidegfront előterében heves zivatarrendszer vonult végig a Dunántúlon. A vihart intenzív villámlás, felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérték. A Balatont légzuhatagok érték el, Siófok környékén 107 kilométeres széllökést mért a HungaroMet.

Nem csak hazánkban alakult szélsőségesen az időjárás, hanem Európa több területén is problémát okoztak a heves zivatarokat kísérő, nagyobb méretű és mennyiségű jégszemek, melyek jelentős károkat tudtak okozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában