Kibírhatatlan hőség

2024.07.17. 07:00

Több mint 40 Celsius-fokban dolgoznak sokan

Napok óta tart a hőség, több vörös riasztást is kiadtak már az idén, a legtöbben azonban nem valamelyik strandon pihenik ki magukat ilyenkor, hanem dolgoznak. Több mint 40 Celsius-fokban kénytelenek dolgozni azok, akiknek munkája nem teszi lehetővé azt, hogy klimatizált helyiségben töltsék a legkeményebb kánikulai órákat.

Mauthner Ilona

Pékek, szőlőmunkások, gyümölcsszedők, szakácsok, konyhai kisegítők, kőművesek, csak néhány abból a szakmából, akik több mint 40 Celsius-fokban is kénytelenek dolgozni.

Több mint 40 Celsius-fokban dolgoznak a pékségek
Több mint 40 Celsius-fokban dolgoznak a pékségek
Fotó: MW

Meghaladta a hőmérő a 40 Celsius fokot

Tombol a kánikula immár második hete, a nagy melegben lelassulunk és nehezebben tudunk fókuszálni. Sokan vannak akik nem szellemi, hanem fizikai munkát végeznek.

Az éttermek konyháin pokolian forróak ezek a napok, a pincérek és a konyhai dolgozók emberfeletti körülmények között végzik a munkájukat. Miközben mi jeges italokkal és ízletes ételekkel hűsölünk, ők a forró gőzben és a tűzhelyek mellett izzadnak, hogy kiszolgáljanak minket. Gyakran 40-50 fok körüli hőmérsékletben végzik a dolgukat, elviselhetetlen párában, nehéz fizikai munkát végezve.

A nagy meleg megterhelő munka közben

Így van ez többek között a Ízlelő Családbarát Étteremben is, ahová kedden délelőtt látogattunk el.

– A séfek és segítő munkatársaik egész évben nagy melegben dolgoznak a konyhában, de a kánikula miatt még inkább embert próbáló hőség uralkodik az éttermek konyhájában, így az Ízlelő Családbarát Étteremében is – mondta Lencsés Tünde, az étterem munkatársa. – Hosszú távon ez a nagy meleg megterhelő munka közben, ezért munkatársaink gyakori mosakodással és megfelelő folyadékbevitellel igyekeznek felfrissülni. A ventilátorok sokat segítenek nekik főzés közben. Reméljük, hogy mihamarabb véget ér a kánikula, hogy kollégáink a forróság leküzdése nélkül tudják biztosítani a kiváló minőségű ételeket vendégeinknek.

Csípi a szemüket az izzadság a melegtől

A pékségekben is nagyon nehéz a munka ezekben a napokban. Kászpári Károly, Tolna és Baranya megye pékszövetségének elnöke, aki egyben a tengelici Frissten pékség tulajdonosa is kérdésünkre elmondta, két műszakban dolgoznak, késő délután ami éjszakába nyúlik, illetve korán hajnalban.

Olyan meleg van, hogy sokszor csípi a szemüket az izzadság. Nincs hőmérőjük, de a kemence amikor üzemel, akkor 250 fok van benne, amikor kinyitják az ajtaját, hogy kiszedjék belőle a pékárut, akkor ömlik a forróság a kelesztőbe is. 

A gyümölcsösben is nagyon nehéz a munka

Gyötri a meleg azokat is, akik a szabadban dolgoznak. Még érik a sárgabarack, a málna, a szilva, az őszibarack amit szedni kell, de szenvednek a forróságtól a szőlőben dolgozó zöldmunkások, vagy a dinnyeföldeken dolgozók.

– Már hajnali 4-től indítjuk a munkát, de így is belecsúszunk a hőségbe. Már hajnalban 27 fokos a levegő, délelőtt tíz órakor pedig már 36 fok, de mértünk már a gyümölcsösben 44 fokot is – mondta Szászi Luca bátaszéki baracktermelő. – Sok folyadékot iszunk, vizes törölközőt terítünk a nyakunkba, van aki a pólóját is bevizezi. Szenvedünk a forróságtól, de nem tudunk mit tenni. A gyümölcs most érik, le kell szedni.

Kezdjük a napot hideg zuhannyal

Tikkasztó hőségben semmi sem esik jobban egy hideg zuhanynál, amit a nyári hónapok alatt érdemes beépíteni a reggeli rutinba. A Business Insider cikke szerint a hideg víz hatására a szervezetben endorfin termelődik, ami segít energikusnak maradni egész nap. Szintén tanácsos a legfontosabb feladatokon már a reggeli órákban túlesni. Ugyanis minél nagyobb a forróság odakinn, annál nehezebben tudunk fókuszálni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában