Szélsőséges forróság

2024.08.22. 20:00

Brutális dolog miatt hullanak a falevelek már augusztusban

Szekszárdon és Tolna vármegye más részein is jól látható, hogy a fák alatt rengeteg a lehullott, elbarnult, felpöndörödött falevél. Hiába van még csak augusztus második fele, az utcán sétálva olyan érzés lehet úrrá az emberen, mintha beköszöntött volna az ősz, annak is a későbbi hetei. A megdöbbentő látvány és jelenség mögött az extrém száraz és forró időjárás áll. Az, hogy már augusztusban tömegével hullanak a falevelek, nem idén figyelhető meg először.

Bencze Péter

Szekszárdon már augusztusban, rendkívül korán tömegével lehullanak a falevelek. fotó: Makovics Kornél

Egészen megdöbbentő látvány fogadja azokat, akik a szekszárdi Platán sor környékén sétálnak. A Bajcsy-Zsilinszky utcában vastagon állnak az öreg platánfák alatt a lehullott, kiszáradt levelek. Az, hogy idő előtt hullanak a falevelek, nem csak Szekszárdra és Tolna vármegyében figyelhető meg. Az egész országban ez történik a fákkal, amik évről-évre erősebben szenvednek a szárazságtól.

Az extrém időjárás miatt hullanak a falevelek

A jelenség mögött az időjárási viszonyok egyre extrémebb módú megváltozása áll. A problémát egyrészt az okozza, hogy idehaza évek óta nem volt olyan nagy mennyiségű téli csapadék, ami tavasszal kiolvadva akár hónapokra elegendő mennyiségű vizet juttat a talaj mélyebb rétegeibe.

Emellett az is hatalmas probléma, hogy tavasztól gyakorlatilag őszig folyamatos aszályhelyzet van idehaza. Ez azt jelenti, hogy alig hullik csapadék, ami pedig leesik, az éppen hogy csak a fásszárúak túlélésének biztosítására elég.

Szakértők szerint egy-egy egészséges fa akár kettő-három aszályos évet is képes kibírni, ám idehaza már jóval régebbre tendálható az az időszak, amikor a fentebb említett jelenségek elkezdődtek. Az ilyen időszakok egyébként más módon is megviselik a fákat: az időjárás viszontagságai legyengítik az immunrendszerüket, ami miatt könnyebben támadják meg őket a rovarok és gombás betegségek.

A szakértő szerint eltűnhetnek egyes fajok

A szokatlan jelenség miatt megkerestük Börzsei Bence, faápolót. Ő az a szakember, aki kollégáival közösen tavaly év végén fadoktori kezelésben részesítette az Év fájává megválasztott Szekszárdi Remete Berkenyét

A faápoló megerősítette portálunknak, hogy a falevelek extrém korai lehullása valóban létező jelenség néhány éve idehaza, és az ország szinte teljes területén megfigyelhető. Börzsei Bence szerint mindez azért történik, mert a fák olyan szélsőséges időjárási körülményeknek vannak kitéve, amire csak szélsőséges módon, a „testük egyes részeinek szándékos leszárításával” tudnak reagálni.

A szakember azt mondja, a hazai nyírfa és a lucfenyő állományok már most komoly bajban vannak, mert a gyökereik egyszerűen nem tudnak olyan mélyre hatolni a földben, hogy elegendő mennyiségű vizet szívjanak fel. De ugyanemiatt néhány éven belül a bükkfákra is nagy veszély leselkedik majd.

Börzsei Bence úgy véli, városi környezetben lehetséges olyan mikroklímát kialakítani, ami elegendő nedvességhez juttatja a fákat, megvédve így azokat attól, hogy idő előtt dobják le a leveleiket. Az erdészeti területeken viszont továbbra is nagy lesz a baj.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában