Levonul az árhullám

2 órája

Végre apadni kezdett a Duna Bátánál is

A Duna mentén levonuló árhullám Tolna vármegyét lassan elhagyja, de a legkritikusabb szakaszon, Bátánál, hétfő délelőtt tetőzött csak a folyó.

Farkas Eszter

A Duna mentén levonuló árhullám Tolna vármegyében lassan csökken, azonban Báta településén hétfőn érte el a folyó a legmagasabb vízszintet. A hétvége során Dunaföldvárnál 638, míg Paksnál 806 centiméteres tetőzést mértek, Bátán hétfőn érte el az árhullám a csúcsát. A védekezésre való felkészülés kiemelt figyelmet kapott: a településen 2200 méter hosszú védművet építettek ki, és több mint 31 000 homokzsákot használtak fel.

A helyszínen három depóniában további 6000 homokzsákot készítettek elő, hogy szükség esetén azonnal beavatkozhassanak a szakemberek.

Bátánál is apadni kezdett a Duna - árvíz.
Bátánál is apadni kezdett a Duna.
Fotó: Farkas Eszter

A településen folyamatosan jelen vannak a vízügyi szakemberek, a tűzoltók, valamint a katasztrófavédelem munkatársai, akik az árvízvédelmi intézkedéseket koordinálják. Az önkéntesek munkája is nélkülözhetetlen, a Magyar Vöröskereszt Tolna vármegyei szervezetének tagjai szintén részt vesznek a védekezésben.

Huszárné Lukács Rozália, Báta polgármestere elmondta, hogy hétfőn délelőtt 11 órakor tetőzött a Duna a településnél, és azóta megkezdődött az apadás. A folyamat azonban lassabb a vártnál, mivel a belső öblözetekben a víz lassabban húzódik vissza. Ennek ellenére a helyzet stabilizálódik, és bár a hétfői esőzés aggodalomra adott okot, szerencsére eddig nem befolyásolta jelentősen az apadást.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a 2013-as árvíz sokkal nagyobb veszélyt jelentett a településre nézve, ám most sikerült időben megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Kiemelte az önkéntesek és a hatóságok összehangolt munkáját, amelynek köszönhetően a falut sikerült megvédeni a komolyabb károktól. Az elmúlt napokban számos helyi lakos és hivatalos szerv vett részt a védekezésben, még Horváth Kálmán főispán is homokzsákokat pakolt, amit a helyiek nagyra értékeltek.

A következő napokban továbbra is folyamatos figyelmet fordítanak a helyzet alakulására, hogy biztosítsák a település biztonságát, és elkerüljék az esetleges károkat.

Az OVF közlése szerint Paksnál vasárnap napközben a másodfok szintje fölött, Baján pedig hétfő este a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzött a folyó. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában