Áradás

2024.09.15. 09:10

Jó hír a dunai holtágakért aggódóknak: feltölti a medreket a vízügy

Néhány napon belül fellégezhetnek azok, akiket aggaszt, hogy kevés víz van a Tolna vármegyében található Duna-holtágak medrében. A hazánkat elérő árhullám kezelése során ugyanis a vízügy szakemberei azon lesznek, hogy minél több nedvességet juttassanak be a tájba, vagyis feltöltik a holtágakat és a csatornarendeszereket.

Bencze Péter

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Rengetegen támadták a vízügyes szakembereket az elmúlt napokban azért, mert a klímaváltozás okozta szárazság egyre látványosabb idehaza. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ezért most közleményben reagált. Azt írták, tisztában vannak azzal, hogy kötelességük minél több vizet az ország határain belül tartani, és ezt meg is fogják tenni. Ugyanakkor az élet- és vagyonbiztonság mindennél előrébbvalóbb.

Amint fogalmaztak:

Természetesen, ahol a technikai lehetőségeink adottak, igyekszünk a legnagyobb mértékben a víz visszatartására, a lefolyás késleltetésére fókuszálni az élet- es vagyonvédelmi szempontok elsődleges figyelembevétele mellett, hiszen egy ilyen jellegű és nagyságú árhullámnál ezt semmi nem írhatja felül.

A közleményből az is kiderül, milyen módon igyekeznek majd a Dunán levonuló áradást "felfogni" a szakemberek

A Dunán érkező árhullám várhatóan lehetőséget ad például arra, hogy a szigetközi vízpótló rendszer csatornáit, valamint a Ráckevei-Soroksári-Dunaág és a belőle kiágazó csatornarendszerek vízszinjeit újra a maximális üzemi vízszintre (vagy annál magasabbra) emeljük, és ezzel a lehetőséggel a Vízügy élni is fog. A várható csapadék mennyisége helyenként még mindig extrém, az előrejelzések pedig óráról órára változnak. Szakembereink megfeszített erővel dolgoznak szinte a nap 24 órájában.

Amint arról korábban többször beszámoltunk, az elmúlt években rendre előfordult, hogy például Bogyiszlónál, vagy Tolnánál szinte teljesen kiszáradtak a Duna-holtágak, sok fejtörést okozva ezzel az ott élőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában