Csökkenés

10 órája

Apad a Duna, de a takarítás még nagy feladat (galéria)

Apad a Duna. A figyelő szolgálatok még jelen vannak, ahol az még szükséges, de a következő feladat már a takarítás.

Révészné Hanol Erzsébet

Árvíz utáni takarítás

Fotó: Molnár Gyula

A Paks-Bölcskei és a Siótorok-Paksi árvízvédelmi szakasz őrjárásaiban szerdán 18 órakor az addigi II. fokú árvízvédelmi készültséget I. fokúra mérsékelte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG), csütörtök 18 órától pedig megszüntetik az árvízvédelmi készültséget. A Báta-Siótorok-Szekszárdi árvízvédelmi szakasz dunai őrjárásaiban pedig csütörtökön 18 órakor lép életbe az I. fokú készültség, míg pénteken 18 órától tervezik az árvízvédelmi készültség megszüntetését – olvasható a KDTVIZIG legfrissebb tájékoztatójában.

Mint írják, ahol szükséges, még jelen vannak az igazgatóság munkatársai, de emellett fokozatos a dolgozók visszavezénylése. Ezzel együtt az árhullám levonulását követően megkezdődött a védműveket érintő károk felmérése.

Pakson elkezdték a lezárt, magasabb küszöbszinttel rendelkező zsilipek nyitását, illetve a vízügyes szakemberek engedélyezték, hogy Pakson, Dunaföldváron, Bölcskén és Madocsán megkezdjék az önkormányzatok által kiépített ideiglenes védművek visszabontását. Mivel Bátánál is megnyugtatóan apad a Duna vízszintje, az önkormányzati védművek szakaszos bontása hamarosan megkezdhető.

A települést szeptember 30-ig vezető Huszárné Lukács Rozália polgármester elmondta, hogy a takarítási munkálatok levezénylése már az utódja feladata lesz. Ő örömmel látja, hogy ismét helytállt Báta az árvíz elleni védekezésben. Hozzátette, hogy a várható esőzések miatt a következő napok kérdése, hogy mikor nyithatják meg az elzárt csapadék-vízelvezetőket.

Megkérdeztük Süli Jánost, a paksi térség országgyűlési képviselőjét, hogy értékeli az elmúlt napok munkáját. Mint mondta, szerencsére rendben levonult az ár, nem okozott gondot, így most már a takarítással, fertőtlenítéssel lehet foglalkozni az érintett helyszíneken.

Bár a legutóbbi, 2013-as dunai árvizet nem haladta meg a most levonuló árhullám, így is az utóbbi évek legjelentősebb áradásával kellett szembenézni. Vármegyénkben Dunaföldvárnál 638, Paksnál 806, Domborinál 860, Árvízkapunál 1203, míg Bátánál 716 centiméteres vízállással tetőzött a Duna. A legkritikusabb napokban közel száz vízügyi szakember teljesített szolgálatot vármegyénkben. Emellett tűzoltók, a katasztrófavédelem emberei, közfoglalkoztatottak, polgárőrök és számtalan önkéntes segítette a védekezési munkálatokat.

A védművek kiépítéséhez a Duna Tolna vármegyei szakaszán mintegy 37 400 homokzsákot használtak fel, és a kiépült védművek hossza a vízügyi igazgatóság adatai szerint nagyjából 2550 folyóméter.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában