Különleges látvány

3 órája

Ekkor nézzen az égre, hogy megcsodálhassa a szuperholdat

Ma este és holnap éjszaka is különleges látványban lehet részünk: a szuperhold tündöklik az égbolton. Ez a jelenség, amikor a Hold pályája Földhöz legközelebbi pontján jár, az átlagnál jóval nagyobbnak és fényesebbnek mutatja a Holdat. Érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést, hiszen tiszta égbolt esetén Magyarország minden pontjáról szabad szemmel is megcsodálható lesz a különleges szuperhold.

Bencze Péter

Október 17-én, csütörtökön és pénteken éjjel ismét szuperhold ragyogja be az éjszakai égboltot Magyarországon, amely lenyűgöző látványt ígér a csillagászat és az égbolt szerelmeseinek. A szuperhold jelentése, amikor a Hold elliptikus pályáján a Földhöz legközelebbi ponton, az úgynevezett perigeumban tartózkodik. Ilyenkor a holdkorong akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik a megszokottnál – tudtuk meg Gruber Lászlótól, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos tanárától.

Szabad szemmel is jól látható lesz csütörtökön és pénteken a szuperhold
Szabad szemmel is jól látható lesz csütörtökön és pénteken a szuperhold
(Fotó: Makovics Kornél)

A mai és holnapi szuperhold különlegessége, hogy a telihold időszakával egybeesik, így a Hold maximális fényereje és látványossága garantált. A jelenséget a legjobban akkor lehet élvezni, amikor a Hold éppen a horizont fölé emelkedik, hiszen ekkor különösen nagynak tűnik a légköri optikai hatások miatt.

Mikor van szuperhold?

A szuperhold nem mindennapos jelenség. Bár a Hold pályája évente több alkalommal is eléri legközelebbi pontját a Földhöz, csak akkor beszélünk szuperholdról, ha ez telihold idején történik. Ilyenkor a holdtányér szabad szemmel is észrevehetően nagyobb és fényesebb, ami különösen lenyűgözővé teszi az éjszakai égboltot.

Tudományos szempontból a szuperhold alkalmat ad arra is, hogy jobban tanulmányozzák a Hold és a Föld gravitációs kölcsönhatásait, valamint a Hold felszínét. Bár a különbségek nem feltétlenül látványosak műszeres mérések nélkül, a szabad szemmel megfigyelhető változás mindig izgalmas élményt kínál az érdeklődők számára.

Ekkor érdemes figyelni

A szuperhold mindkét éjszaka Magyarország teljes területéről látható lesz, ha az időjárás kedvezően alakul. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is tiszta égboltra van kilátás, így a legjobb kilátópontokról, távol a városfényektől élvezhetjük a legteljesebb pompájában.

A Hold csütörtökön délután 17 óra 54 perckor kel fel, és érdemes az égbolt keleti részére figyelni. A látvány különösen lenyűgöző lesz a holdkelte idején, hiszen ilyenkor a Hold optikailag még nagyobbnak tűnik a horizont közelsége miatt. A legjobb megfigyelési élményhez válasszunk olyan helyet, ahol nincs sok mesterséges fény, például egy vidéki területet vagy városi parkot.

Már késő délután látható lesz az égbolton a szuperhold.
Már késő délután látható lesz az égbolton a szuperhold.
Forrás: MW archívum

Mit jelent a szuperhold?

Bár a szuperhold különleges látványt nyújt, az asztrológia szerint a Hold közelsége hatással lehet a Földre is, például a tengeri árapály mozgására. Ugyanakkor a laikusok számára elsősorban esztétikai élményt jelent, amely egy kis varázslatot hoz az éjszakákba.

Tippek a szuperhold megfigyeléshez

- Időzítés: Figyeljük a Hold felkelési idejét, és próbáljuk meg a horizont közelében elkapni a látványt!
- Fotózás: Akik szeretnék megörökíteni a szuperholdat, használjanak állványt, és állítsák be a fényképezőgép megfelelő zársebességét, hogy a lehető legélesebb képet kapják!
- Kilátópont: Keressünk olyan helyet, ahol nincs sok fényforrás, hogy a Hold fénye zavartalanul érvényesüljön!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában