Ítélet

2 órája

Három ember haláláért mondták ki felelősnek

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében bűnösnek mondta ki a bíróság azt a férfit, aki még 2019-ben egy mezőgazdasági vontató vezetőjeként ütközött össze egy személyautóval, és emiatt többen életüket vesztették.

Révészné Hanol Erzsébet

Ítéletet hirdetett hétfőn a Szekszárdi Járásbíróság annak a férfinek az ügyében, akivel szemben kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A hétfői tárgyaláson hirdettek ítéletet
Forrás: TEOL

A három ember halálát okozó baleset még 2019. október 2-án kora reggel történt, éjszakai látási viszonyok között. A vádlott a 6235-ös számú mellékúton Tengelic irányából Szedres irányába közlekedett egy mezőgazdasági vontatóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel. A 6235-ös számú mellékút és a 631-es számú főút kereszteződéséhez érve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítása ellenére nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról érkező, Jánosmajor irányából az M6-os autópálya irányába haladó személygépkocsinak, és a járműszerelvénnyel megállás nélkül az útkereszteződésbe hajtott. A balesetet megelőzően a személygépkocsi 115-120 kilométer/órás sebességgel közlekedett, tompított világítással haladt, a jobb oldali lámpatestben azonban csak a helyzetjelző működött.

A személygépkocsi a járműszerelvény vontató jobb hátsó kerekének és vonószemének ütközött. A baleset következtében az autóban utazók közül hárman életüket vesztették, a gépjárművezető pedig súlyosan megsérült. A vádlott a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetet megelőzően a személygépkocsi vezetője és utasai nem használták a biztonsági öveiket.

A járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, a büntetés kiszabása során ugyanakkor figyelembe vette a nagyfokú sértetti közrehatást. A bíróság ezért a vádlottat 2 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült mintegy 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. A bíróság az ítéletben akként rendelkezett, hogy a vádlott a szabadságvesztés büntetésből a büntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. A vádlott és a védője felmentésért fellebbezett. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában