Repülés

2 órája

Mi vezetett a Dunakeszin lezuhant vitorlázó kisgép balesetéhez?

Vasárnap délután drámai pillanatok zajlottak Dunakeszin, amikor egy motoros vitorlázórepülőgép meghibásodott és lezuhant a város egyik ipari területén. Portálunk utánajárt mi lehetett a dunakeszi baleset oka.

Farkas Eszter

Az Országos Mentőszolgálat és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyors reagálása, valamint a szerencsés körülmények együttesen megakadályozták a tragédia bekövetkeztét. A baleset során egy hatvan év körüli férfi, a gép pilótája, könnyebb sérülésekkel úszta meg az esetet.

Hatalmas szerencséje volt a dunakeszi baleset áldozatának
Hatalmas szerencséje volt a dunakeszi baleset áldozatának, aki csak könnyebb sérüléseket szenvedett.
Fotó: Beküldött fotó

Drámai zuhanás Dunakeszin

A repülőgép egy helyi telephely udvarára esett, ahol először beleakadt egy kerítésbe, majd egy konténer tetején landolt, ami tompította a becsapódást. A motoros vitorlázórepülő, amely elsősorban túrarepülésekhez használatos, valószínűleg a kabintető váratlan kinyílása miatt vált irányíthatatlanná. Repülős szakértők szerint a pilóta feltehetően ezzel kezdett foglalkozni, ami elvonta a figyelmét, és emiatt csökkent a repülési sebessége. A baleset bekövetkeztéhez hozzájárulhatott az is, hogy a gép nem megfelelő sebességgel haladt, ami végül a zuhanáshoz vezetett.

Gyors mentőakció

A tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, ahol azonnal megkezdték az intézkedést. A baleset következtében megsérült üzemanyagtartályból szivárgó negyven liter üzemanyagot felfogták, ezzel megelőzve egy esetleges tűzesetet. Az Országos Mentőszolgálat több egységet, valamint egy mentőhelikoptert is riasztott, de a helyszínre érve szerencsére kiderült, hogy a pilóta saját lábán hagyta el a gépet. A mentősök a pilótát azonnal megvizsgálták, és könnyebb sérülései miatt kórházba szállították.

Tanulságok és háttérinformációk

Repülős berkekből kiszivárgott információk szerint az ilyen típusú balesetek hátterében gyakran a pilóta figyelmetlensége áll. Ebben az esetben valószínűsíthető, hogy a kabintető nem volt megfelelően lezárva, ami feltehetően elterelte a pilóta figyelmét a gép irányításáról. A motoros vitorlázórepülők, amelyek képesek motor segítségével felszállni, de a levegőben akár motor nélkül is repülni, rendkívül stabil szerkezetűek, de a biztonságos repüléshez elengedhetetlen a megfelelő sebességtartás.

A baleset szerencsés kimenetele azonban rávilágít arra, hogy a gyors reagálás és a megfelelő vészhelyzeti eljárások életeket menthetnek. A pilóta higgadt reakciója és a konténer tompító hatása együttesen megakadályozták a tragédiát, így csak könnyebb sérülésekkel úszta meg az esetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában