Rafinált átverés

3 órája

Tízmilliókat utaltak át egy nő számlájára az internetes csalók

Megszaporodtak az utóbbi napokban Tolnában az olyan bűncselekmények, melyekben a használt ruhák értékesítésére szakosodott Vinted alkalmazással összefüggésben csaltak ki pénzt a sértettektől. Egy nőtől pedig nyeremény ígéretével szerezték meg az adatait az internetes csalók

Teol.hu

Egy szekszárdi nő gyerekcipőket kínált eladásra a fenti oldalon. A hirdető kapott egy üzenetet miszerint valaki megvette portékáit, ám a pénz átutalásához adategyeztetés szükséges.  Az internetes csalók egy látszólag legális ügyfélszolgálati felületre navigálták, ahol egy űrlapon megadta a bankkártyája adatait, CVC-kóddal együtt. Ezután két üzenetet kapott a bankjától, egy 200 ezer, majd egy 100 ezer forintos terhelésről – tájékoztatott közleményben a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Internetes csalók, átutal
Több feljelentés is érkezett internetes csalók miatt a napokban Tolnában. Illusztráció: Shutterstock

Egy másik sértett éjszaka kapott egy üzenetet, hogy a Vinted oldalon vásárlást hagyjon jóvá. Mivel tudta, hogy nincs regisztrálva az oldalon, és nem is vett vagy adott el semmit, elutasította a kérést. Meglepetésére rövid időn belül tizenöt tranzakcióról kapott értesítést, melyekkel közel 300 ezer forinttal károsították meg ismeretlenek. 

Tízmilliókat utaltak át neki az internetes csalók, mégis ráfizetett

A harmadik nőt egy férfi hívta fel azzal, hogy 800 ezer forintot nyert, amit szeretnének kiutalni, ezért kérte, hogy lépjen be a netbankjába. Ezután felajánlotta a segítségét, a jóhiszemű asszonynak csak kódokat kellet beírni. Hamarosan gyanús lett, hogy valaki átvette a gép felett az irányítást, ezt szóvá is tette, de a csalók megnyugtatták, hogy minden rendben lesz. Aztán észlelte, hogy számlájára hatalmas összeg, több tízmillió forint érkezett, amit el is utaltak onnan. Ám az ismeretlenek nemcsak a sok 8-as számjegyből álló „óriási” összeget, hanem azzal együtt a nő pénzét is elutalták, 160 ezer forint kárt okozva neki ezzel.

Mint azt megírtuk, a szekszárdi rendőrök nemrég fejezték be az eljárást annak a 24 éves miskolci férfinak az ügyében, aki a gyanú szerint 66 sértettet csapott be az interneten.

Érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait

  1. Vigyázzanak a személyes és banki adataikra!
  2. Idegeneknek sem telefonon, sem linkre kattintva, vagy gyanús QR kódot beolvasva ne adják meg ezeket az adatokat!
  3. Ne telepítsenek az eszközeikre távoli elérést biztosító programokat!
  4. Ha eladni szeretnének, elég a számlaszámot megadni, ahova elutalhatja a vételárat a vevő.
  5. Ha mégis megtörténik a baj, azonnal jelezzék a pénzintézetüknek, és tegyenek feljelentést a rendőrségen!
  6. A témával kapcsolatban hasznos információkat találnak a www.kiberpajzs.hu oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában