Veszélyes eszközök

2 órája

Piacon árulta a boxert és a machetét, komoly büntetésre számíthat

Jócskán meglepődtek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, amikor egy piacon tartottak ellenőrzést. Az egyik árus ugyanis fegyverként is használható macheteket, dobócsillagokat, boxereket és viperákat próbált eladni. Ilyen eszközöket tilos szabadtéren, vagy például autó csomagtartójából értékesíteni. Az árus közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklása és értékesítése miatt így komoly büntetésre számíthat. Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta portálunknak, ilyen eszközöket csak nagyon szigorú feltételek mellett lehet eladni és vásárolni is.

Bencze Péter

A bevezetőben említett konkrét eset Győrben történt, ám a piacok és vásárok ellenőrzésekor időnként az ország más részein is "előkerülnek" hasonló portékákat értékesítő eladók. A NAV közleménye szerint „a jogszabály értelmében tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen, az ott lévő járművek tereiben, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.“

Rengeteg, élet kioltására is alkalmas eszközt találtak a győri árusnál.
Rengeteg, élet kioltására is alkalmas eszközt találtak a győri árusnál. forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Sokat számít a felhasználás és a tartás módja

Portálunk Komlósiné Kiss Anettet, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét kérdezte arról, mi alapján mondható ki egy-egy eszközről, például baseball ütőről, hogy a használata vélhetően nem sportcélokat szolgál. A szakértő egyértelmű válasza szerint elsősorban a tartás és a használat módja a döntő az ilyen ügyeknél. Vagyis, ha valaki egy baseball ütőt az autója csomagtartójában, eredeti tokban tárol, akkor joggal feltételezhető, hogy ő az eszközzel valóban labdákat ütöget.

Ha viszont az ütő a sofőr melletti kesztyűtartóban kap helyet, akkor már felmerül a gyanú, hogy talán azért került oda, hogy valakiben, vagy valamiben kárt tegyenek vele. Hasonló a helyzet például egy dobócsillag esetében is. Ha azt filmes kellékként, megfelelően elzárva, csak egy-egy jelenthez használva veszik elő, akkor elvileg nem lehet gond a tartásából. Ha viszont a nyilt utcán sétálva, egy kabát belső zsebéből kerül elő, már nagy bajt okozhat.

A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklása és értékesítése egyébként szabálysértés kategóriába tartozik, így alap esetben pénzbüntetés szabható ki az ilyen tevékenységekért. Ha viszont az elkövető terhére több jogtalanság is felróható, akkor börtön is lehet egy-egy ilyen ügy vége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában