2018.06.27. 09:30
Ősi recept szerint készül a kvecsa
Újra él a hagyomány. Ez most már nagy biztonsággal kijelenthető a mözsi Kerwastrudl (Keltkalács) Fesztiválról, amelyet negyedik alkalommal rendeztek meg, szombaton.
A műsort a helyi kultúrház szabadtéri színpadán tartották. A rendezvényen köszöntőt Appelshoffer Ágnes tolnai polgármester és Koleszár Ferencné, a német önkormányzat elnöke mondott.
Felléptek a Zöldkert óvodába és a Wosinsky iskolába járó gyerekek, valamint a Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara Boglári Ágota vezényletével, a baranyai Harmonika Trió, a Soroksári Férfi Népdalkör és a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes.
Sokan dolgoznak a sváb népviselet és népszokások megőrzéséért Mözsön, de Koleszárné munkája mindenképp kiemelkedő. Ezt köszönte meg – főleg a gyerekek hagyományápolásba való bevonását – Herczig Lászlóné iskolaigazgató az előadás szünetében a színpadon.
Maga a keltkalács számos ízben és alakban volt megtekinthető és megkóstolható a művelődési ház egyik termében. A legősibbnek tartott recept a szilvával készült úgynevezett kvecsa.