áldás

2021.05.25. 19:10

Ismét az Orbán hegyen kérték az áldást a termésre

Mauthner Ilona

Tavaly – bár a járvány átmenetileg engedte volna – elmaradt az Orbán hegyen az erre a napra tervezett szent mise, a rossz idő miatt. Akkor a szertartást a templomban tartották meg.

Idén Bátaszék lakói nagyon készültek a Szent Orbán napra, melyet immár évtizedek óta az utolsó fagyos szentről elnevezett hegyen, az öreg tölgy árnyékában tartanak meg. Ilyenkor a szőlősgazdák, a gyümölcstermelők is elmennek a misére, hogy áldást kérjenek az idei termésre.

Öt éve, 2016 óta hagyomány – akkor lett a bátaszéki molyhos tölgy Az év fája Európában – hogy borral locsolják meg az akkor elültetett fiatal tölgyfa gyökerét is.

Idén az összegyűlt hívek zömében szájmaszkban és egymástól megfelelő távolságra ültek, és hallgatták a plébános beszédét, aki Szent Orbán pápáról, a szőlőművelők és borászok védőszentjéről emlékezett meg. A hívek imádkoztak azért, hogy szép legyen a termés, ne verje el azt a jég.

A hagyományok szerint, a rendezvény végén szokták megkínálni a megjelent híveket a borászok saját boraikkal. Ezúttal ez sem maradt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában