2021.11.06. 07:00
Rendkívül gyenge haltermésre számítanak Tolnában
A héten megkezdték a lehalászást a széptölgyesi halastónál. Egy évi munka eredményére derül fény a héten. Az idei év a legtöbb tavon nem volt sikeres, köszönhető ez a száraz nyárnak, a drága takarmánynak.
Fotó: Mártonfai Dénes
Sok kisebb-nagyobb halastó van megyénkben, például Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. Az általunk megkérdezett termelők rendkívül gyenge termésre számítanak. Van, ahol már be is fejeződött a munka, és van, ahol még el sem kezdték és olyan is volt, aki már júliusban kényszerlehalászás miatt végzett ezzel a munkával.
A Bonyhád melletti Széptölgyesen a hét elején kezdték a lehalászást és reményeik szerint vasárnap be is fejezik, mondta Fördős József, a Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője. Az időjárás pénteken ideális volt, a tó vize nyolc fokos, a levegőé tizenkettő. A hét első felében melegebb volt az idő, ami nem kedvezett a munkának.
Egy hónappal korábban kezdték el szervezni a novemberi lehalászást, mondta el Fördős József. A vízügyi hivataltól vízleengedési engedélyt kértek, ehhez vízmintát kellett produkálni, aztán az embereket leszerződtetni az egyhetes munkára.
Megkezdték a lehalászást Széptölgyesen
Az idei év nem volt átlagos, a nagy szárazság miatt nem volt elég víz a tavakban, több helyen a megyében már a nyári hónapokban kényszerlehalászást kellett elvégezni, hogy mentsék ami menthető.
A bonyhádi Széptölgyesen jobb volt a helyzet, vízből is és takarmányból is volt elég, mondta Fördős József. A hal minősége kifogástalan és súlyra is megfelelnek. A mennyiségük átlagos lett, ami idén jó eredménynek számít, hiszen országos átlagban jóval kevesebb a hal mint az elmúlt években. Ebből adódóan a felvásárlók is többet fizetnek a termelőknek húsz százalékkal. Erre még a kereskedő is ráteszi a maga hasznát, mire a vásárlóhoz jut a hal, már ötven százalékkal is többet kell fizetni érte, mint egy évvel ezelőtt.
A magasabb felvásárlási ár jól jön a termelőknek, hiszen ezen a területen is minden megdrágult. A halastavak fenntartásának két legnagyobb költsége a telepítés és a takarmányozás. Fördős József elmondta, a telepítéshez szükséges tenyészhalnak idén is emelkedett az ára, akárcsak a halak neveléséhez szükséges takarmányoké. A lehalászás is nagyobb költséget jelent, de ez évente csak egyszer van.
A lehalászást követően a halak a telelőbe kerülnek, majd karácsony előtt az üzletekbe.
A tavak gazdái egymásra is figyelnek, hiszen az egymás alatt lévő tavaknál a munkálatokat is össze kell hangolni. Széptölgyesen például négy halastó van egymás szomszédságában, az alsó kettőnél kezdt ék a lehalászást, majd ezt követően eresztették le a tavakból a vizet, csak ezután kezdődhetett a munka a másik két tónál.
Még mindig kevés halat eszünk
Hazánkban évente egy ember három kiló halat fogyaszt. Az uniós átlag huszonkét kiló. Pedig a halban sok az A-, D- és E-vitamin, a vérképzésben fontos B12-vitamin, valamint kiváló kalcium-, vas- és magnéziumforrás.
A hazai halfogyasztás legnagyobb része húsvét és karácsony környékére koncentrálódik. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis levágni belőle, mondják a fogyasztók. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetnie érte.
A 2020. évi felmérés adatai szerint a megkérdezett lakosság 8,7 százaléka évente egyszer, 44 százaléka évente néhány alkalommal, 40,1 százaléka havi rendszerességgel, illetve 4,8 százaléka naponta, vagy hetente fogyaszt halat, vagy halterméket, a megkérdezett emberek 2,4 százaléka pedig soha nem eszik halat.