Néprajztudós tartott előadást

2024.05.30. 12:17

Boszorkányság témaköre tárult fel

Népszerű témakörben zajlott előadás a múzeumban. A boszorkányság korabeli dokumentumainak néprajzi vonatkozásairól beszélt az előadó. Kis-Halas Judit kuruzslókat, gyógyítókat, jósokat is felvonultatott.

Szeri Árpád

Boszorkányság témakörében osztotta meg tudását Kis-Halas Judit szerdán délután a vármegye székhelyén. Nem zajlott le sötét erők megidézése, hiszen a néprajzkutató ismeretterjesztő előadást tartott a Wosinsky Mór Múzeum könyvtártermében. Bábák, táltosok, kuruzslók, gyógyítók és jósok a boszorkányság Tolna vármegyei dokumentumaiban – ezt a címet viselte a Híres perek sorozat keretében zajló rendezvény.

Kis-halas judit, boszorkányság, eloadas
Boszorkányság témakörében tartott előadást a múzeumban Kis-Halas Judit (Fotó: Makovics Kornél)

Kis-Halas Judit lapunknak elmondta, hogy egyetemi tanulmányai idején Pócs Éva professzor ösztönzésére csatlakozott a hazai boszorkányság és mágia dokumentumaival foglalkozó munkaközösséghez. Személy szerint éppen a Tolna vármegyei területet kapta meg. Miután ezen a téren korábban már születtek eredmények, tanulmányok, a néprajzkutató hozzátette: ő maga ezzel a témakörrel nem kifejezetten történészként foglalkozott, hanem a gyógyítás, a népi orvoslás szempontjai szerint. 

A boszorkányság a végső magyarázat

A kérdés, hogy vajon a felsorolt, különleges erővel felruházott személyek valóban képesek voltak-e gyógyításra, esetenkénti vizsgálatot igényel, hiszen nyilván előfordulhatott egészség javulás egy-egy beavatkozás után. De mi történt, ha a kuruzslók, gyógyítók, táltosok tudománya minden erőfeszítésük ellenére csődöt mondott? Ekkor még mindig ott volt végső magyarázatként a boszorkány, kinek mesterkedése megakadályozta a gyógyulást.

A boszorkánysággal foglalkozó korabeli dokumentumok – néhány, jelenleg csak publikációkból ismert, tizenhetedik század végi, lappangó irat kivételével – ismertek – közölte Kis-Halas Judit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elkövetkező évtizedek kutatói munka nélkül maradnának. Hiszen az új időszakok magukkal hozzák az újabb átgondolás, újabb értelmezés lehetőségét és feladatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában