Inkubátorház kapta a vállalkozó nevét

Avatóünnep volt kedden délelőtt Kaposszekcsőn. Átadták a bő negyedmilliárdos beruházás eredményeként elkészült inkubátorházat, ezzel kedvező feltételeket teremtettek a információs technológia fejlesztéshez.

Szepesi László

Átadták a bő negyedmilliárdos beruházás eredményeként elkészült inkubátorházat.

Fotó: Ruip Gergő

Az eseményen részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. Jelentős beruházást adunk át, mondta, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül, a Pénzügyminisztérium által meghirdetett vállalkozásfejlesztési program során. Magyarország kormányának támogatásával két, mintegy 20 éves múltra visszatekintő vállakozás, a Wildom Kft. és a Breona Kft. fejlődhet jelentős mértékben.

Dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja arról beszélt, a mai gazdasági helyzetben üdvözlendő, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek a fejlesztésre törekszenek, s tiszteletre méltó az az ambíció, amellyel a vállalkozásfejlesztésen túl azért dolgoznak, hogy a helybéli munkaerőt megtartsák, sőt bővítsék.

Tesztlabor, szerveszoba is készült 

Bemutatva az új, majd félezer négyzetméteren megvalósult fejlesztést, Badáczy-Csiba Zsuzsanna, Kaposszekcső polgármestere elmondta, a projekt célkitűzései közt szerepelt a technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése és információs technológia fejlesztése. Ennek keretében a Wildom Kft. informatikai tesztlabort alakított ki, a Breona Kft. fejlesztése eredményeként pedig elkészült a helyi munkavégzést támogató irodai környezet, a szerverszoba a cég által fejlesztett rendszerek üzemeltetéséhez, a biztonsági mentések tárolásához, valamint az e-learning tananyagfejlesztésre alkalmas stúdió és az azt kiszolgáló szerverpark.

A fejlesztés jelentőségét hangoztatta dr. Beréti Zsolt, a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, kifejtve, hogy a hajdani szovjet laktanya területén megvalósult barnamezős beruházás során, a régi romos épületek helyén olyan ház épült, amely a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásával megfelel napjaink elvárásainak. Falain belül pedig a jövőt is jelentő IT, az információs technológia fejlesztése történik. Ezzel a térségben is megvalósulhat az a szolgáltatás, amelynek kapcsán fejlesztik az ottani irányító rendszereket, s az új képzőközpontban pedig akár a helyszínen, akár on-line módon továbbadják a korszerű ismereteket.

A 265 milliós beruházással egy időben az ingatlan tulajdonosa, a PHP-Invest Kft. saját forrásból elkészített egy kulturális célokat szolgáló, Retro garázsnak nevezett épület is.

Két tényező határozta meg a fejlődésüket

Kedden szobrot is avattak a kaposszekcsői ipari parkban, Varga Gábor szobrászművész alkotását, az üzletközpontnak nevet adó Ivanich Antal szobrát.

Ugyanis két tényező volt, mely hajdan örökre meghatározta a település, a térség, Dombóvár és környéke fejlődését. Az egyik a vasút, a másik pedig Ivanich Antal személye és munkássága volt. A vasútnak köszönhetően Dombóvár és a térség bekapcsolódhatott az országos, sőt a nemzetközi gazdasági-, kulturális vérkeringésbe, eljuthattak Budapestre, Nagyváradra, Zágrábra vagy akár Fiumébe is, ezáltal robbanásszerűen fellendítették a kistérség polgárosodási folyamatait, kulturális, gazdasági életét.

Az 1868-ban született Ivanich Antal pedig Dombóváron letelepedve megalapította a járás első mezőgazdasági gépgyárát, majd 1905-ben üzembe helyezte Tolna vármegyében az első villanytelepet. A korát évtizedekkel megelőző, innovatív vállalkozó elnöke lett az Ipartestületnek, vezetője a Dombóvári Önsegélyező Egyesületnek, s 1927-ben a közgazdaság területén elért eredményeinek elismeréseként magyar királyi kormánytanácsosnak nevezték ki. Mától nevét viseli Kaposszekcsőn az ipari park.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában