A közösségi portálon tette közzé történetét

2024.05.07. 14:00

Netes csalás áldozata lett az agrármérnök

Se vége, se hossza azoknak a ravasz trükköknek, amelyeket az internetes csalók vetnek be könnyű pénzkereset reményében. Nemrég a Keszőhidegkúton élő Bodó Katalin lett a szélhámosok áldozata.

Szeri Árpád

Bodó Katalin kilencszázötven forintot és ötvenöt eurót vesztett a „jótékonysági akción” (beküldött fotó)

A lakóhelyén vadászházat üzemeltető agrármérnök a legnagyobb közösségi portálon tette közzé történetét ismerőseinek. Ám a tanulságok levonása érdekében és figyelmeztetve másokat az efféle veszélyre, hozzájárult ahhoz, hogy kellemetlen esete széles nyilvánosságot kapjon.

Minden hitelesnek tűnt 

– Egyik reggel a telefonomat nyomogatva, a Facebookot nézegetve egy hirdetésre lettem figyelmes – kezdte Bodó Katalin. – A szövegben az szerepelt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér poggyász osztálya, az ottani helyhiány miatt, jótékonysági nyereményjátékot szervezett. A lényeg az volt, hogy kilencszázötven forint befizetése ellenében a jelentkező személy birtokosa lehet a rengeteg elhagyott, elveszett poggyász közül egynek. A hirdetés közzé tevői használták a repülőtér nevét, logóját, s miután minden hitelesnek tűnt, jelentkeztem.

Bodó Katalin lapunknak elmondta, hogy soha nem tett még hasonlóan, nem vett részt korábban játék felhívásokon, sőt, meglehetősen gyorsan felismeri az álprofilokat, a megtévesztő hirdetéseket. Most azonban nem ez történt...

Akkor jó ötletnek tűnt 

– A „pillanatnyilag jó ötletnek tűnő” akció első körben kilencszázötven forintomba került, ennyi pénzt utaltam a számlámról – folytatta. – Ezzel nem is volt gond, hiszen ez az összeg szerepelt a felhívásban. Másnap azonban meglepődve tapasztaltam, hogy ismeretlen személyek valamiért leemeltek a számlámról öt eurót. A rákövetkező napon pedig már ötven eurót. Ekkor már sejtettem, hogy átverésről van szó, és zároltattam a bankkártyámat. Felhívtam a repülőteret és jeleztem az illetékeseknek: valakik visszaélnek a nevükkel. Közölték, hogy tudnak róla, és ezt már többször jelezték a Facebooknak. Ám hathatós intézkedés, védekezés, kontroll nem történt. Ezért naponta jelennek meg „hírek" hasonló „jótékonysági akciókról.”

Az agrármérnök a fentiekhez hozzátette, hogy személy szerint viszonylag olcsón megúszta. Miután tájékozódott a témakörben, kiderült, hogy akadnak olyan ismerősei, akik milliókat vesztettek, ha nem is ezen, de ehhez hasonló csaláson. Nem árt tehát az óvatosság, ugyanis az ilyen ígérvények túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában