Évente egyszer ingyen kiszámolják, mennyi lesz a várható nyugdíj

2024.05.28. 17:00

Nyugdíjig még mennyi időm van? Fiatalok is kérhetik az éveik összeszámolását

A fiatalabb korosztály ritkán gondol arra, hány évük van még a nyugdíjig, a negyvenes, ötvenes éveikben járók közül azonban már sokan tudatosan készülnek erre. Ahhoz azonban, hogy pontosan tudjanak tervezni, fontos tudniuk, mikor is jön el a nyugdíjba vonulás időpontja.Van egy lehetőség, ahol segítenek kiszámolni, hány olyan évünk van, ami beleszámít ebbe.

Mauthner Ilona

A legtöbben közeledve a nyugdíjkorhatárhoz kíváncsiak arra, mekkora nyugdíjra számíthatnak majd Forrás: Shutterstock

Sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan mikor mehetnek majd nyugdíjba, főleg azok, akik még távol vannak ettől az időponttól. Van egy lehetőség, ahol segítenek kiszámolni, hány olyan évünk van, ami beleszámít ebbe. 

Évente egyszer ingyen kiszámolják

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mikortól mehetünk nyugdíjba, fontos tudnunk a ledolgozott évek számát. Ennek kiszámítása nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, hiszen a jogszabály szerint vannak olyan tevékenységek, élethelyzetek, melyek plusz időnek számítanak, főként a Nők 40 esetében. Szerencsére van egy olyan lehetőség, ahol ezt kiszámolják nekünk, ráadásul ingyen. Ez a kérelem évente egyszer nyújtható be.

Kértem, számolják össze a ledolgozott éveimet

– Elmúltam hatvankét éves, és egyre többet gondolok arra, mennyi időm van még a nyugdíjig. Irigylem az anyukámat, aki az én koromban már javában nyugdíjas volt. Sajnos egyre jobban kitolják a munkában töltött évek számát. Érzem, hogy fáradok, alig várom a hétvégéket. Van két unokám, még velük is szeretném élvezni a minél több együtt töltött időt. A nyugdíjbiztosítótól már kértem, hogy számolják össze, mennyi a ledolgozott éveim száma, és körülbelül mennyi nyugdíjra számíthatok.

Hivatalból nyugdíj előtt három évvel indítják

Amellett, hogy tudni szeretnénk, hány évünk van még a nyugdíjig, a munkáltatók számára is fontos lehet létszámgazdálkodási szempontból, hogy tudják, meddig számíthatnak még a nyugdíjhoz közeledő munkatársukra, mikor kell a pótlásról gondoskodniuk. Mindkét esetben lehetséges az évek összeszámoltatása évente egyszer. Ez megtörténik kérés nélkül is a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban. Ez a kérelem nincs korhoz kötve, bárki igényelheti.

A hivatalból történő adategyeztetés célja a társadalombiztosítási szerv nyilvántartásában szereplő szolgálati idejének egyeztetése az érintett személyekkel. Ez az eljárás a nyugdíjkorhatár betöltését három évvel megelőzően indul.

Részletes kimutatást küldenek

A kimutatásból ezeket tudhatjuk meg: a biztosításban töltött időszakot az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem, az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulékot, valamint azt a szolgálati időnek minősülő időszakot, amelyek után nem történt járulék-, illetve nyugdíjjárulék-fizetés. A megadott időpontok azért fontosak, mert a nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj-megállapítás napjáig elért nyugdíjjárulék-köteles keresetekből, jövedelmekből kell kiszámítani.

A kérelem illeték- és költségmentes

A kérelmet évente egyszer lehet benyújtani annak érdekében, hogy egyeztessék az adatokat vagy kérjék erről a hatósági bizonyítvány kiadását. Emellett lehetőség van még a szolgálati idő megismerésére úgy is, ha kérjük a betekintést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által vezetett nyilvántartásba. Ezzel az érintett személy vagy képviselője élhet. Ha ezeket írásos formában szeretnék látni, akkor a nyilvántartott adatokról a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv kivonatot állít ki. Ez illeték- és költségmentes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában