Életveszélyes az erdőbe menni

2024.06.08. 11:30

Tengelici Parkerdő: elpusztult, drónokkal is fotózzák, filmezik

Elképesztőek a károk a vihar pusztította Tengelici Parkerdőben. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. állami erdészeti társaság az erdei területeket hamarosan drónokkal fotózza, filmezi, digitálisan archiválja és térképre rögzíti. A Tengelici Parkerdő értékei legalább százötven évre odavesztek.

Brunner Mónika

Mint arról korábban beszámoltunk, június elsején a szombat hajnali órákban tornádó jellegű vihar pusztított a Tengelici Parkerdőben, több száz, de lehet, hogy ezer fa is kidőlt, százhúsz éves kalábriai fenyők, nagylevelű hársak, kocsányos tölgyek, magas kőrisek, korai juharok, nyugati ostorfák. A terület fenntartásáért felelős vagyonkezelő és állami erdőgazdálkodó a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a június tizedikén kezdődő héten az erdészeti és a természetvédelmi szakhatósági kollégákkal közösen helyszínelnek, még a kormányhivatali erdőgazdálkodói beadványok elkészítése előtt. Az állami erdészeti társaság hamarosan drónokkal fotózza, filmezi és digitálisan archiválja, térképre rögzíti a vihar pusztította Tengelici Parkerdő területeit, majd elkezdik előkészíteni a terepet a tényleges kárfelméréshez. 

vihar, tengelici parkerdő
Életveszélyessé vált a Tengelici Parkerdő (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tengelici Parkerdő: drónokkal fotóznak

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a Tolna Vármegyei Kormányhivatalhoz tartozó Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály és a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz tartozó Erdészeti és Földművelési Osztály munkatársait is meghívta a kárhelyszínre. A viharkártól kipusztult parkerdő drónokkal fotózásának, filmezésének pontos időpontja még nem ismert.

Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy az erdészeti szakemberek a stratégiát már kidolgozták, megvan, hogy milyen ütemben kezdik lementeni az összetört fákból származó  faanyagot a terület felszabadítása érdekében. 

– A gyönyörű pihenőpark a kápolna környékén járhatatlan, életveszélyes. Jónéhány fa ugyan még áll, de a szél úgy megnyomta a fákat elszakítva a főgyökereiket, hogy bármikor kidőlhetnek. Amikor végigjártam a területet harminc-hatvan méteres távolságban több fa dőlt el mellettem. Szakemberek járnak be körültekintően a területre, ők is veszélyben vannak – mondta lapunknak Gőbölös Péter. 

Megtekeredett, szétszakadt fatörzsek 

Gőbölös Péter elmondta, hogy a fatörzsek ráadásul meg vannak tekeredve, rostok mentén, szálirányban szakadtak szét. Félő, hogy amikor egy-egy fát ki kell vágni, például motorfűrésszel, a kivágás során a belső feszültség miatt az adott fa bármilyen irányba felcsapódhat. Ez a szakemberek számára is életveszélyes, pláne, hogy hetven- száz centiméter átmérőjű fákat keveset vágnak a térségben.  

Gőbölös Péter elmondta, hogy a gyönyörű parkerdő háromhektáros területe a tengelici lakosság számára néhány kilométerre volt elérhető az Orchidea Hoteltől. Sokan gyászolják a gyönyörű erdőterület elpusztulását, a száz - százötven éves fákat. Vége egy korszaknak. Vége a tengelici természeti környezet megszokott csodájának, a parkerdő egy új életszakasza indul a kis facsemeték földbe kerülésével. 

A szakemberek végül úgy döntöttek, hogy csak jövő tavasszal kezdik ültetni a fafajtákat, a csemeteállományt.

Sajnos a parkerdő legközelebb onnantól másfélszáz év múlva lesz csak ugyanolyan, mint a pusztító vihar előtt volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában