Vérszívók

2024.06.28. 16:00

Túrázók, figyelem: tele van szúnyoggal a gemenci erdő

Apad a Duna, megszüntette a gemenci erdő látogatási tilalmát a Gemenc Zrt. A túrázók azonban jó ha tudják, hogy tele van szúnyoggal a gemenci erdő. Makovics Kornél, a Teol fotóriportere szerint olyan nagy ott a szúnyoginvázió, hogy ha az ember maga elé legyint a kezével, érzi, ahogy elsöpri a szúnyogokat.

Brunner Mónika

A Gemenc Zrt. feloldotta a gemenci erdő látogatásának tilalmát, erről június huszonnegyedikén sajtóközleményben tájékoztattak. Ugyanakkor felhívták a túrázók figyelmét, hogy fokozott óvatosság mellett keressék fel a kijelölt túraútvonalakat, hiszen a felázott erdőtalaj még nem száradt meg, így a fakidőlések kockázata sem szűnt meg teljesen. 

túrázók gemenci erdő, erdőlátogatás
Makovics Kornél fotóriporter gyakran jár a Gemencbe vadakat fotózni, tapasztalatai szerint ilyen időszakokban az erdőben nagy a szúnyoginvázió, amit a túrázók is nehezen viselnek
(Fotó: Makovics Kornél)

Túrázók és a szúnyogok 

A Gemenc Zrt. közleményében kitér arra, hogy az erdőlátogatási tilalom megszüntetése a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek között egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. Mivel azonban a felázott erdőtalaj még nem száradt meg, így a fakidőlések kockázata sem szűnt meg. A Pörbölyi Titán sem közelíthető meg, sok túraútvonal, így a Malomtelelői tanösvény még járhatatlan a mélyebb fekvésű területrészeken bent maradt víz miatt. A kialakuló pangó vizekben egyre nagyobb mennyiségű szúnyoglárva jelent meg, így fokozott szúnyoginvázió várható, tették hozzá. Makovics Kornél, a Tolnai Népújság fotóriportere lapunknak elmondta, hogy  megnehezíti a Gemencbe bejutást a nagy sár, valamint legalább egy-két hét napsütéses jó idő szükséges ahhoz, hogy az utak többsége ismét járható legyen. Hozzátette, hogy az erdőben iszonyatos mennyiségű szúnyog található, jóval több, mint a településeken. Ha az ember maga elé legyint a kezével, érzi, ahogy elsöpri a szúnyogokat. Emberek és állatok is nehezen viselnek el ilyen sok szúnyogot, kiadósabb szárazság lenne szükséges ahhoz, hogy a vérszívók gyérüljenek, mondta Makovics Kornél.

A kisvasút július közepétől indul 

A Gemenc Zrt. közelményében ismerteti, hogy mivel az árvízben több helyütt megrongálódott a vasúti pálya, illetve jelentős számú fakidőlés történt a vasút nyomvonalán, a Gemenci Állami Erdei Vasút menetrendszerinti járatai legkorábban július közepén indulnak újra. A túraútvonalak járhatóságáról a Gemenc Zrt. illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park hivatalos elérhetőségein lehet részletesebben tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában