Vízhez szoktatás

2024.06.30. 07:00

Az úszás alap, de a gyereket akkor sem lehet magára hagyni

Már négy éves kortól elkezdhető egy gyerek vízhez szoktatása. Ám ahhoz, hogy stabilan menjen az úszás, még évek kellenek.

Révészné Hanol Erzsébet

A legfontosabb szabály, amit minden szülőnek be kell tartania, ha gyermekével víz mellett tölti az idejét, hogy ne hagyja őt felügyelet nélkül. Legyen szó akár medencéről, akár nyílt vízről, vagy udvari csobbanóról, előfordulhatnak váratlan helyzetek, amelyekben egy gyerek még akkor is rosszul reagálhat, ha már ismerős közeg számára a víz, és járt úszásoktatásra – hangsúlyozta Taksonyi Kata, a Szekszárdi Sportközpont úszóedzője. 

úszás, úszásoktatás, víz
Fontos, hogy a gyermek megismerkedjen az úszás alapjaival. A kép illusztráció.

Elmondta, hogy tapasztalata alapján a nyári időszak beköszöntével sok szülőben megfogalmazódik az igény, hogy a gyermeke megismerkedjen az úszás alapjaival. Ezekben a hónapokban vízhez szoktató programok zajlanak, amelyeket négy éves kortól szoktak ajánlani a kicsiknek, de ez gyermekfüggő, így van, aki már korábban, más csak idősebb korban érik meg rá.

Nyílt vízben más élmény az úszás

A vízhez szoktatás lényege, hogy a gyerek játékos módon megtanuljon merülni, lebegni, siklani és vízbe ugrani, elsajátítsa a tudatos légzést, és azt a mozgást, amelyet a víz, mint a megszokottól nagyban különböző közeg, megkövetel. Ám az, hogy egy gyerek szereti a vizet, még nem egyenlő azzal, hogy úszni is tud, ezért a következő hónapoktól javasolt további úszásoktatáson részt venni. 

– Heti két alkalommal számolva, nagyjából két év szükséges ahhoz, hogy egy gyerek megtanulja a hát-, a mell- és a gyorsúszás helyes technikáját, de még ekkor sem lehet önállóan elengedni úszni 

– mondta a szakember. 

Stabil úszástudásról akkor lehet beszélni, ha valaki gond nélkül, megfelelő módon képes leúszni legalább kétszáz métert. Ugyanakkor érdemes még legalább egy évig úszás edzésre járnia a gyereknek, hogy teljesen magabiztossá váljon. Arra is fel kell készülni ugyanis, hogy míg az alapokat medencében sajátítják el, teljesen más élmény nyílt vízben úszni.

Kitűnő alap más sportágakhoz

Taksonyi Kata kiemelte, hogy az úszás kitűnő alapot nyújt más sportágakhoz, hiszen sokoldalúan fejleszti az izomzatot, a légzőrendszert és a mozgáskoordinációt. Emellett a csoportfoglalkozások szociális készségekre is jó hatással vannak, és a sok játékos feladat szórakoztatóvá teszi a foglalkozásokat. De annak sem kell lemondani erről az alapsportágról, akinek gyermekkorában kimaradt az úszásoktatás, vagy az akkor megszerzett technikáját szeretné csiszolni, esetleg egészségmegőrzés céljából szeretne úszni járni. A szekszárdi úszóegyesületnél felnőttek számára erre is van lehetőség, az új uszoda elkészültéig az egyetemi kar uszodájában.

A babaúszás remek szülő-gyermek program

Ugyanakkor a vizet már egészen pici korban meg lehet ismertetni a gyerekekkel, erre kiváló lehetőség a babaúszás. A csecsemők többsége szeret fürdeni, és ezt érdemes kihasználni. Domonyai-Korsós Rita babaúszás oktató elmondta, hogy minél előbb megismeri és megszereti egy gyerek a vizet, annál könnyebben válik később vízbiztossá. Ráadásul, ha azt látja, hogy a szülei is szívesen vesznek részt mozgásos tevékenységben, az szintén jó példa számára a későbbiekre. A babaúszás a víz sajátos közegének köszönhetően jót tesz az izomzatnak, így a mozgásfejlődésben is segíthet. 

Mivel a foglalkozásokon játékos, mondókázós feladatok várják a szülő-gyermek párosokat, a beszédfejlődésre is kihathat, és persze örömteli közös időtöltésként erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, építi a bizalmat. 

Mindemellett jó alapokat ad a későbbi úszástanuláshoz, illetve Domonyai-Korsós Rita tapasztalata szerint a gyerekek immunrendszerére is jó hatással van a rendszeres vízi program. 

Emellett azt tanácsolta, hogy véletlen merülés esetén a szülőn ne riadalmat lásson a gyerek, hanem a segítségnyújtás, kiemelés mellett inkább pozitívan reagáljon, hogy ne a pánikkal kösse össze a kicsi az ilyen helyzeteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában