Visszavonul

2024.07.01. 07:58

A leköszönő polgármester nem lesz okostelefonfüggő

A sárszentlőrinci polgármester, Sátor Géza visszavonul. A folyamatban lévő projektek megvalósítása már utódjára, Sebestyén Ákosra vár. Kapcsolatuk felhőtlen, mindketten a zökkenőmentes váltásért dolgoznak.

Wessely Gábor

Sátor Géza mutatja a faluközpontban létesítendő parkolók helyét

Fotó: A szerző fotója

Nem indult újra az önkormányzati választásokon a sárszentlőrinci polgármester. Sátor Géza 68 éves, visszavonul, októberben átadja a hivatalt. 

Kapcsolata a megválasztott utódjával, Sebestyén Ákossal kiváló, így az átadás-átvétel vélhetően zökkenőmentesen történik majd.

 Vannak folyamatban lévő projektek, azok végig vitele már az új faluvezető, az új testület dolga lesz. Ilyen az óvodafelújítása és bővítése egy minibölcsődével. A forrás már megvan rá: 340 millió forint.

– A közbeszerzési eljárás hamarosan elindul – tájékoztat a faluvezető –, ugyanakkor egy másik épület, a volt pártház felújítása is elkezdődhet. Beadtunk rá egy energetikai pályázatot: tetőszigetelés, nyílászárócsere, napelemek és hőszivattyú telepítése a feladat, hetvenmillióból. Ott lesz majd a házasságkötő terem és kapnak irodákat a helyi civil szervezetek.

Gyerekek az óvoda teraszán; az épület végéhez toldják majd a minibölcsődét
Fotó: A szerző fotója

Minden terv persze nem valósulhat meg egyetlen településen sem. Sajnos nem sikerült megoldani mindeddig az uzdi iskolatörténeti gyűjtemény méltó elhelyezését. Egyelőre, az országos viszonylatban is jelentős anyagot két helyiségben, ömlesztve raktározzák. Pedig nagyon megérdemelné a kiállítást. Szívügye ez a polgármesternek, hiszen abban, a közigazgatásilag Sárszentlőrinchez tartozó apró faluban nőtt fel.

– Háromfős tantestület volt Uzdon – meséli – köztük egy apáca, aki a szerzetesrendek feloszlatása után költözött ide, egy másik nővérrel, aki egyedi szemléltetőeszközöket rajzolt az iskolásoknak.

Fotó: A szerző fotója

 Az igazgató, Renkecz József érdeme, hogy mindent összegyűjtött, s megmaradtak a padok, táblák, golyós számolóeszközök és más tárgyak, százszámra, az 1971-es iskolabezárás után is.

Az elmúlt ötéves ciklus emlékezetes projektjei közül Sátor Géza kiemeli a Petőfi-ház és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését. (Nemrég még maga fűtött az irodájában, fával.) A közlekedési infrastruktúrát is fejlesztik: járdaépítés, útburkolatfelújítás, parkoló létesítése van napirenden.

A staféta átadása nem jelenti azt, hogy leülök a tévé elé, vagy az okostelefonommal fogok babrálni egész nap

 – mondja a leköszönő polgármester. – Mozgó ember, társasági alkat vagyok, és ez a jövőben is így marad.

Egyesület Uzdért

Sátor Géza 1956-ban született. Uzdon nőtt fel, hosszú ideig Pakson dolgozott tűzoltóként, abból 14 évet tűzoltóparancsnokként. Később, 2007-től tűz- és munkavédelemmel foglalkozó vállalkozást működtetett. Sárszentlőrinci polgármesterré 2019-ben választották meg. Regnálása idején újították fel a Petőfi-házat, a polgármesteri hivatalt, és elkezdték a Lázár Ervin Emlékház korszerűsítését is. A következő ciklusra már nem jelöltette magát. Szívügye az uzdi iskolatörténeti gyűjtemény megmentése. Egykori diáktársaival létrehozta a Sárszentlőrinc–Uzdért Egyesületet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában