Paks II.

2024.07.24. 11:30

Alternatív helyszíneket keresnek az Atomenergetikai Múzeum számára

A Paks II. építkezési munkálatai olyan fázisba értek, amelyek a közelben elhelyezkedő létesítményekre is kihatnak. Az Atomenergetikai Múzeum így átmenetileg bezárásra kényszerült, de azt ígérik az érdeklődőknek, hogy így sem maradnak múzeumi programok nélkül.

Révészné Hanol Erzsébet

A Paks II. Zrt. döntése alapján július 10-től nem fogadhat látogatókat az Atomenergetikai Múzeum – érkezett múlt héten a hír. Az intézmény Facebook-oldalán az okokról azt írják: „A Paks II. Zrt. építésnek olyan fázisa folyik, ahol az építési terület közelében elhelyezkedő Atomenergetikai Múzeum megközelíthetősége megnehezült, ezért a Paks II. Zrt. kérésére a múzeum látogatását felfüggesztjük! Köszönjük a rengeteg érdeklődést, dolgozunk rajta, hogy mielőbb tudjunk találkozni alternatív helyszíneken! Ígérjük, nem maradnak múzeumi programok nélkül!”

Az Atomenergetikai Múzeum kitelepülései is mindig sok érdekességet tartogatnak
Az Atomenergetikai Múzeum kitelepülései mindig sok érdekességet tartogatnak. Képünk az idei Múzeumi Pikniken készült
Fotó: Molnár Gyula

Igazi színfolt az Atomenergetikai Múzeum

Az Atomenergetikai Múzeum egyedi színfolt a magyarországi kiállítóhelyek között. Az intézmény honlapján azt írják, hogy az üzemtörténeti gyűjtemény létrehozását dr. Petz Ernő vezérigazgató rendelte el 1992-ben. Döntése nyomán gyűjteni kellett az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos dokumentumokat, s mivel a volt Országos Műszaki Múzeum szakemberei jelezték, hogy az atomenergetika magyarországi elterjedésének és hasznosításának tárgyi emlékeit egyetlen hazai múzeum sem gyűjti, ezért az üzemtörténeti gyűjteményt múzeumi rangra kellene fejleszteni. A múzeumi működési engedélyt végül 1999-ben kapta meg Paksi Atomerőmű Részvénytársaság Üzemtörténeti Gyűjteménye, majd 2002-ben az atomerőmű akkori vezérigazgatójának segítségével sikerült megfelelő helyiséget találni a gyűjteménynek. Országos szakmúzeumként 2010-től működik az Atomenergetikai Múzeum.

Négy tematikus egységre tagolódik a kiállítótér

A most ideiglenesen bezárt kétezer négyzetméteres kiállítóterében a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg számos, az atomerőműben – a primer és a szekunder körben – rendszeresített berendezéssel, például kipróbálhatják, hogyan működik a sugárkapu, a dózismérő vagy a csavarhúzógép. A kiállítótér négy tematikus egységre tagolódik. Bemutatják az erőmű történetéhez kapcsolódó ajándék- és reklámtárgyakat és kitüntetéseket, valamint az erőmű területén használt műszereket szakáganként csoportosítva. A nagyberendezések is megtekinthetők. Külön teremben a szolgáltató eszközök, illetve az a szimulációs számítógép, amely az 1990-es években üzemelt, és a blokkügyeletesek, operátorok, valamint a blokkokat üzemeltető személyzet képzésére használtak. 

A galérián a múzeum országos gyűjtőköréhez tartozó hat intézmény (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, Debreceni Tudományegyetem Fizikai Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézet Atomenergia-kutató Intézet, GAMMA Műszaki Zrt., Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.) relikviáit állították ki, és ott kapnak helyet az időszakos kiállítások is.

Amint további részleteket tudni, a további múzeumi programokról, beszámolunk azokról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában