A Földrajz Nagykövete

2024.07.17. 14:00

Gruber Lászlót Szegeden kitüntette az egyetem

„Tanuld és tanítsd a jobbat!” – ez a Thalész-idézet szerepel a bonyhádi pedagógusnak megítélt plaketten. Gruber Lászlót a közelmúltban a Földrajz Nagykövete címmel tüntette ki a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara.

Szeri Árpád

Gruber László immár a Földrajz Nagykövete címet is elkönyvelheti magának. Ez tehát azt jelenti, hogy újabb kiemelkedő siker fémjelzi a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium pedagógusának pályafutását

Gruber László
Gruber László az SZTE Rektori Hivatala előtt, Szent-Györgyi Albert szobránál, a Földrajz Nagykövete oklevéllel. Fotó: Beküldött fotó

Ötször hozták el a plakettet

Földrajz-történelem szakos középiskolai tanári diplomát 1993-ban szerzett Szegeden, az akkori József Attila Tudományegyetemen. Ugyancsak itt, a Természeti Földrajzi Tanszéken folytatott PhD tanulmányokat 1994 és 1997 között. Harminc éve oktat, óraadóként a JATE, illetve a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint alkalmanként a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola egyaránt szívesen látta. Az SZTE földrajz szakos tanári képzésében évek óta tagja a záróvizsga bizottságnak. 

Bonyhádi munkásságának kiemelkedő eredményét mutatja az a tény, hogy 2004-től napjainkig hozzávetőlegesen hatvan-hetven tanítványa nyert felvételt az SZTE földrajz-földtudomány szakjaira.

Az egykori bonyhádiak közül négyen – Hernesz Péter, Andrási Gábor, Balogh Márton, Fehérváry István – védték meg sikeresen a PhD-jukat az utóbbi néhány évben az SZTE-n földrajz-földtudomány kutatási területen. 

Diákjai a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen, a tantárgy legrangosabb hazai megmérettetésén nyolc alkalommal indultak. Egy kivételével – akár több csapattal is! – döntőbe jutottak, a fináléban ötször értek el első helyezést és vették át az ezzel együtt járó Jakucs-plakettet. Mindemellett számos dobogós és döntős helyezéssel is öregbítették iskolájuk jó hírét.

Gruber László nagykövet lett

Gruber László „Ausztrália, Óceánia és Antarktisz természeti földrajza” címmel egyetemi tankönyvet írt, a hiánypótlónak számító kötet 1998-ban jelent meg. Tavalyelőtt első lett Az év embere 2022 szavazáson, 2021 szeptemberében pedig átvehette a földrajzosok világának Kossuth-díját, a Magyar Földrajzi Társaság Teleki Sámuel-érmét. Az SZTE Mesteroktatója a most megítélt Földrajz Nagykövete címet prof. dr. Kónya Zoltán rektorhelyettestől, illetve dr. Horváth Rezső dékántól vehette át.

Külön öröm a bonyhádi pedagógus számára, hogy egykori tanítványa, dr. Győrffy Lajos, a Bolyai Intézet adjunktusa, aki a közelmúltban matematikából doktorált, az Aranykréta Díj birtokosa lett ugyanezen szegedi, diplomaosztóval egybekötött egyetemi rendezvényen. Ezt az elismerést a matematika tárgyat tanuló hallgatók szavazati alapján kapta meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában