Kiváló pedagógus

2024.07.05. 07:00

Kiváló pedagógusi munkáját ismerte el a tankerület

Bernád Enikő már gyerekkora óta arra készült, hogy tanárnéni lesz, immár negyvenhárom éve hivatásának él, és elkötelezetten neveli és oktatja a rábízott kis diákokat. Június 17-én a szekszárdi tankerület Kiváló Pedagógus kitüntetéssel ismerte el munkáját.

Farkas Eszter

Bernád Enikő már gyerekkorában eldöntötte, hogy pedagógus lesz. Kedvenc tanárnénije hatására mindig tanítónéniset játszott otthon. Ez az álom határozta meg az életét és vezette őt a Székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőbe, ahová elmondása szerint nem volt könnyű bejutni: 

Bernád Enikő
Negyvenhárom éve pedagógus Bernád Enikő, akinek a Szekszárdi Tankerület is elismerte kiváló pedagógusi munkáját.
Fotó: Beküldött fotó

– A tanítóképzőbe tíz helyre jutott kilencven diák – emlékezett vissza Enikő néni. Az iskolában mindent megtanítottak nekünk. Színház, táncház és szimfonikus zene - ezek mind szerves részei voltak a tanulmányaimnak. Zongorázni is tanultam, így a művészetek iránti szeretet mindig fontos szerepet játszott az életemben. 1981-ben szereztem a diplomámat Sepsiszentgyörgyön, majd a 3-as számú általános iskolában kezdtem gyakornoki éveimet. Összesen 12 évet oktattam Erdélyben, mielőtt Magyarországra költöztem volna a családommal.

Családjával közösen döntöttek úgy, hogy Magyarországra költöznek Sepsiszentgyörgyről. Az első tanítási tapasztalatai között furcsa volt számára, hogy negyedik osztállyal kezdte, és matematikát, román nyelvet, valamint irodalmat tanított. Különösen nagy kihívást jelentett számára, hogy erdélyi magyar gyerekeket tanítson román nyelvre.

Harmincegy éve pedagógus Magyarországon

1993-ban Sárpilisre kerültek, ahol 1998 és 2000 között igazgatóként dolgozott, majd tagintézményvezetőként folytatta pályafutását. 2005-ben Bátaszékre költöztek, de még 11 évig tanított Sárpilisen, ahonnan az iskola bezárását követően, 23 év után, 2016-ban ment el Decsre tanítani.

Férje, Bernád Zoltán ötlete alapján szerettek volna hidat képezni Erdély és Magyarország között. Három testvérkapcsolatot hoztak létre férjével Sárpilis, Alsónána és Báta községekkel Sepsiszentgyörgyön. Ezek az együttműködések családi barátságokat és táboroztatásokat eredményeztek, melyek erősítik a két régió közötti köteléket.

Enikő nénit megkérdeztük, hogy mit gondol pályafutása során a legnagyobb kihívásnak: 

– A szülők hozzáállása sokszor kihívást jelentett számomra a tanítás során. Fontosnak tartom a tiszteletet és a kölcsönös megbecsülést.

Elismerték kiváló munkáját

Kiváló pedagógusi munkáját június 17-én elismerte a Szekszárdi Tankerület , majd emlékérmet is átvehetett a tanévzárón, amivel a Belügyminisztérium ismerte el több mint negyven éves munkáját. Mostani osztályát mindenképp szeretné végigvinni, de még gondolkodik azon, hogy tovább folytassa-e az oktatást nyugdíjasként. Napközis tanárként is szívesen dolgozna tovább, hiszen úgy érzi, hogy még mindig sokat adhat a gyerekeknek. A most kezdő tanároknak azt tanácsolja, hogy érezzék kicsit az iskolában ők lesznek a gyerekek szülei, testi-lelki vigyázójuk kell legyenek.

Bernád Enikő osztályával
Bernád Enikő tanítványaival és kolléganőjével
Fotó: Beküldött fotó

Enikő néni pályafutása során számtalan diákot segített és nevelt, mindig szem előtt tartva, hogy a tanítás nem csak hivatás, hanem szívügy is, Kozma Erzsébet, a Bíborvég Általános Iskola igazgatója a következő szavakkal méltatta: „Kifogyhatatlan energiával és lendülettel veti bele magát az újabbnál újabb kihívásokba. Példát mutat tanítványainak, fiatalabb kollégáinak az iskolai élet minden területén. Legyen szó tanítási óráról, szabadidős programok szervezéséről, hagyományápolásról vagy pályázatok megvalósításáról. Tanítványait tisztességre, emberségre, a megfelelő értékrendi normák betartására neveli, teszi mindezt személyes példamutatásával, a gyerekek iránti mérhetetlen szeretetével és sok türelemmel. Nagyon jó kapcsolatot ápol a szülőkkel is. Személyisége jó hangulatot teremt a tantestületben, mindig mosolyogva, pozitívan tekint előre, munkája példaértékű mindannyiunk számára.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában