Egészségügyi szolgáltatás

2024.07.03. 07:00

Mi a teendő, ha megszűnik a biztosítási jogviszony?

A biztosítási jogviszony megszűnésekor felmerül a kérdés, hogy biztosítási jogviszony hiányában hogyan kaphat a Magyarországon élő személy egészségügyi szolgáltatást, csecsemő- és gyermekgondozási díjat, és szerezhet-e a majdani nyugellátásához további szolgálati időt? - a kérdésekre a választ az Adózóna segítségével adtuk meg.

Mauthner Ilona

Elsőként tekintsük át, hogy biztosítási jogviszony hiányában hogyan jár a társadalombiztosítási (TB) támogatott egészségügyi szolgáltatás!

Tb-támogatott egészségügyi szolgáltatásba tartozik egyebek mellett a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető orvosi ellátás, ápolás, betegszállítás, támogatottan nyújtott gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyfürdőellátás.

A 45. naptól már nincs biztosítás

Ha a biztosítási jogviszony megszűnt, akkor egy ideig még passzív jogon kaphat tb-támogatott egészségügyi szolgáltatást a volt biztosított. Passzív ellátási jogosultságra vonatkozó szabály a következő:

– A jogviszony megszűnését követő 45. naptól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amennyiben a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt. Ilyen például, ha valaki egy éven át munkaviszonyban állt, a munkaviszonya július 31-én megszűnik, és nem lesz másik jogviszonyban biztosított, továbbá nem tartozik a Tbj.-ben foglalt egészségügyi szolgáltatásra jogosultak közé. Ez esetben tehát 45 napig fennáll passzív jogon az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság.

Ha a biztosítási jogviszony megszűnt, akkor egy ideig még passzív jogon kaphat tb-támogatott egészségügyi szolgáltatást a volt biztosított.

Passzív jogon járó biztosítás

– Ugyancsak a 45. naptól kell fizetni a járulékot, ha a jogosultság megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál ugyan rövidebb volt, de az ezt megelőző jogosultság 45 napnál hosszabb ideig állt fenn, és a két jogosultság között 30 napnál kevesebb idő telt el. Azaz, ha a megszűnt munkaviszony 20 napig állt fenn, de azt megelőzően 1 éven át másik munkaviszonyban dolgozott az érintett személy, és a két munkaviszony között (azaz a megszűnés és az új munkaviszony létrejötte között) 30 napnál kevesebb telt el, akkor a 20 napos munkaviszony megszűnését követően a 45. naptól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Azaz, ez esetben is 45 napig fennáll passzív jogon az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság.

Próbaidő alatt megszűnt a biztosítás

A fentiektől eltérő szabályt kell alkalmazni akkor, ha az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság 45 napnál rövidebb volt. Például, ha a munkavállaló első munkaviszonya 32 napig állt fenn, a próbaidő alatt megszűnt, akkor a megszüntetést követő 32. naptól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A passzív időszak leteltét követően egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak, aki belföldi, megszakítás nélkül legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik Magyarországon, és nincs újabb biztosítási jogviszonya, és egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult.

Mikor és mennyi biztosítási díjat kell fizetni?

A felsorolt feltételek megléte esetén az érintett köteles a tárgyhónapot követő hónap 12-éig egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén (ez évente változik) havi 11 300 forint (napi 380 forint). Az egészségügyi szolgáltatási járulék képezi a tb-támogatott egészségügyi szolgáltatásának fedezetét.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a kötelezett helyett annak hozzájárulásával más személy vagy szerv is teljesítheti. A járulékfizetés átvállalása az állami adóhatóság jóváhagyásával válik érvényessé. Ennek keretében a járulékfizetés átvállalásáról a kötelezett 15 napon belül bejelentést tesz az állami adóhatóságnak. Ha a járulékfizetést átvállaló személy vagy szerv nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor azt továbbra is a kötelezett köteles megfizetni.

Egészségügyi szolgáltatásra az jogosult, akinek van biztosítása. Ennek megszűnése után még 45 napig passzív ellátásra jogosult az érintett
Orvosi rendelő Szekszárdon. Egészségügyi szolgáltatásra az jogosult, akinek van biztosítása. Ennek megszűnése után még 45 napig passzív ellátásra jogosult az érintett
Fotó: Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: Tolnai Népújság

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában