Palackvisszaváltás

2024.07.24. 17:30

Mutatjuk hol van visszaváltó pont Tolna vármegyében

Július eleje óta élesben is működik az új palack visszaváltó rendszer idehaza. A szolgáltatást egyre többen használják és ezzel együtt folyamatosan nő a kihelyezett visszaváltó automaták száma is. Tolna vármegyében mostanra már félszáz ilyen gép és visszaváltó pont várja az üres palackokat és dobozokat.

Bencze Péter

Lassan mindenki találkozott már olyan automatával, ami az új típusú visszaváltó rendszert szolgálja. A boltokban folyamatosan jelennek meg ezek a gépek, egyre több ugyanis a visszaváltó pont.

Egyre több a visszaváltó pont az országban. Csak Tolna vármegyében félszáz ilyen helyen várják az palackokat és dobozokat.
Egyre több a visszaváltó pont az országban. Csak Tolna vármegyében félszáz ilyen helyen várják az palackokat és dobozokat. Forrás: MW archívum

Egyre több a visszaváltó pont

Januárban, amikor elérhetővé vált az az online térkép, amin követni lehet, hol adhatóak le a palackok, még arról számoltunk be, hogy Tolna vármegyében tizenöt helyen volt visszaváltó automata. Azóta viszont jelentősen  bővült a számuk. Mostanra csak Szekszárdon van ennyi gép, vagyis a tolnai vármegyeszékhelyen tizenöt helyen várják vissza a kiürült, szabványos logóval ellátott műanyag és fém dobozokat.

Gyakorlatilag Szekszárd minden részén van olyan üzlet, ahol vissza lehet váltani a flakonokat. A déli területeken összesen négy, az északi városrészben három, a belvárosban pedig nyolc helyen lehet leadni a palackokat és dobozokat. Jellemzően boltokban találhatóak automaták, de érdekesség, hogy például – a térkép szerint – a Balassa János Kórházban is van egy darab.

De Tolna vármegyében is jelentősen nőtt az elmúlt hónapokban a leadóhelyek száma: az országnak ezen a részén több mint ötven helyszínen van lehetőség a palackok leadására.

Ezekre a termékekre vonatkozik a betétdíj

A REpont rendszer az olyan üdítőkre és alkoholos italokra vonatkozik, amelyek űrtartalma egy deci és három liter közé esik, és fogyasztásra készen árulják őket. Tehát betétdíjat kell fizetnünk az üdítős palackok, a sörös- és energiaitalos dobozok után is. Kivételt képeznek a tej alapú termékek, valamint a papírcsomagolású gyümölcslevek és borok. A mostani változás csak italokra vonatkozik, tehát például a folyékony szószok ezentúl sem lesznek betétdíjasok. A legtöbb ital esetében egyébként ötven forinttal emelkedik meg a kasszánál fizetendő ár az új rendszer miatt. Lesznek viszont úgynevezett "több utas" flakonok is, amelyek többször is felhasználhatóak újrahasznosítás előtt. Ezek jellemzően az üvegből készült csomagolások. Az ilyen termékek esetében a gyártó határozhatja meg, mennyi pénzt kér egy-egy üvegért.

Így kaphatjuk vissza a betétdíj összegét

A betétdíjat minden esetben az erre a célra kihelyezett visszaváltó automatákból kapjuk vissza. Ez háromféleképpen történhet. Egyrészt egy mobilapplikáció segítségével kérhetjük, hogy a pénzt utalják vissza a bankszámlánkra. Ha viszont üzletben van az automata, akkor vásárlási utalványt is felajánlhat, amit aztán rögtön le is vásárolhatunk a boltban. Harmadrészt pedig adományként ajánlhatjuk fel a betétdíj összegét. Utóbbi rendszerbe egyébként egyre több, Tolna vármegyében működő egyesület és alapítvány kerül be. Mostanra már adakozhatunk így mások mellett kutató-mentő egyesületnek és állatmenhelynek is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában