TV-ajánló

2024.07.27. 10:38

Párizsra kell fókuszálni, de nem csak az olimpia miatt

Révészné Hanol Erzsébet

A kép illusztráció.

„Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” – írta 1789-ben Batsányi János forradalmi hevületű, A franciaországi változásokra című epigrammájában. A következő két hétben ugyan nem a lázongás okán, hanem a nemzetek közötti békés versengés miatt szegeződik minden szempár a francia fővárosra, de aki az olimpián kívül is szeretné Párizsra vetni a tekintetét, annak itt egy filmajánlat: Éjfélkor Párizsban. 

Woody Allen könnyed vígjátékának főszereplői Gil (Owen Wilson) és Inez (Rachel McAdams), egy jegyespár, akik üzleti okból látogatnak Párizsba. Az utazás során azonban egyre több jel utal arra, hogy nem egymáshoz valók. A férfi hosszú távon is el tudná ott képzelni az életét, hogy ott váljon komoly íróvá, a nő azonban jóval földhöz ragadtabb, és kizártnak tartja a költözést. 

A filmben nemcsak Párizs mai arcát ismerjük meg, hanem a száz évvel ezelőttit is. A férfi ugyanis felfedezi, hogy éjfélkor Párizs egy bizonyos pontján egy fiákerbe szállva időutazásban vehet részt, amely visszaröpíti az általa kedvelt 1920-as évekbe. Itt pedig a kor legnagyobb művészeivel, köztük példaképivel találkozhat, és ismerheti meg az írók bohém életét. 

Woody Allen elismeréseinek számát gyarapította a film, ugyanis Oscar- és Golden Globe-­díjat is kapott a forgatókönyvért.

Éjfélkor Párizsban, Duna Televízió, szombat 21.50. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában