Július közepétől kell megkötni

2024.07.04. 07:00

Rollerekre is kötelező lesz a felelősségbiztosítás

Július közepétől kötelező biztosítást kötni a különböző elektromobilitási eszközökre. Például rollerekre és segwayekre vagyis az elektromos egykerekűekre. Utánajártunk, milyen biztosítási összegeket kínálnak a különböző biztosítók.

Mauthner Ilona

Bővül azoknak a járműveknek a köre, amelyekre kötelező lesz gépjármű-felelősség-biztosítást kötni. Az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint már a mikromobilitási eszközökre is kiterjed, így a rollerekre is kötelező lesz a gépjármű biztosítás. A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e rá biztosítást kötni – jelezte közleményében a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége)

20240628-roller-riport-Debrecen-KA_4
Elektromos rollerekre július 16-ától kötelező lesz gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. 
Fotó: Kiss Annamari/Mediaworks

Elektromos rollerekre kell a biztosítás

Az elektromos hajtású járművekre 25 kiló alatt akkor kell biztosítást kötni, ha 25 kilométeres sebességnél gyorsabban tud haladni a jármű. Ilyenek az elektromos rollerek. A 25 kilónál nehezebb járművek esetében pedig 14 kilométeres tervezési sebességet határoztak meg. A paraméterek ellenőrzése a tulajdonos felelőssége, az új kötelező biztosítást július 16-ig kell megkötni.

Bosszantó a száguldozó rolleres

Bosszantó, ahogy száguldoznak a járdákon a gyalogosok, idősek, kisgyerekek között ezek a rollerek – mondta több olvasónk is. Volt aki hozzátette, van olyan ismerőse, akit el is ütött egy ilyen járgányon haladó fiatalember. Az elnézésen kívül semmit nem tett, a hatvan éves hölgyet - akit elütött - hetekig kellett ápolni - tette hozzá szekszárdi olvasónk. Talán, ha lesz biztosításuk szigorúbban veszik majd a közlekedést és jobban betartják a szabályokat, bár én még nem láttam olyan rollerest, akit megállított volna a rendőr, pedig a járdákon szélsebesen közlekednek.

A rollert használó üzembentartónak minősül

A rendszám nélküli járművek esetén – ilyen a roller és a segway – a törvény úgy határoz, hogy a használó is üzembentartónak minősül. A biztosítók egyébként érdekes helyzetbe kerültek, amikor meg kellett határozniuk az ezen eszközökre vonatkozó díjtarifákat. Bár a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény új rendelkezéseit hónapokkal korábban kihirdették, a vonatkozó minisztériumi rendelet, ami tisztázná, hogy pontosan milyen járművekre kell alkalmazni az új szabályt, a mai napig nem jelent meg.

Az új rendelkezést hónapokkal korábban kihirdették, de az erre vonatkozó minisztériumi rendelet még nem jelent meg.

Nagy a szóródás a biztosítási díjak között

A biztosítók egy része ezért egyszerűen egyéb kategóriában kezeli ezeket a járműveket, hogy a törvénynek valahogy mégis megfeleljen. Ez a kategória borsosabb díjazású és havonta fizetendő a kfgb-díja. Amint megérkezik a vonatkozó rendelet, a díjak várhatóan változnak.

A Grantis pénzügyi tanácsadó gyűjtése alapján ilyen díjakra lehet jelenleg számítani:

Allianz Hungária biztosító: 16 600 forint az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj, Generali biztosítónál  ugyanez 31 200, a Groupama biztosítónál 7308 és 20112 forint között, a KÖBE 12 993 forint, a Signal Iduna 5040 és 14 640 forint között, az Union VIG  5255 és 16 510 forint között, az Uniqa biztosítónál pedig 225 132 forint az éves díj.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában