Szórakozva tanulnak

2024.07.15. 11:30

Táborlakókkal népesült be a Völgységi Múzeum

Elstartolt a Völgységi Múzeum első élménytábora július 15-én. A táborban központi szerepet kap a hagyományápolás, történelem, régészet, néprajz és természettudományok, hiszen a szervezők célja, hogy a táborlakók játékos és interaktív formában ismerkedjenek meg kulturális örökségünkkel és a tudományok világával.

Farkas Eszter

A táborba hét-tizenkét éves gyerekeket vártak számos kézműves foglalkozással, hon- és helyismereti játékkal, valamint terepi nappal.

A táborlakók első nap a nyeregkészítésről tanulhattak
A táborlakók első nap a nyeregkészítésről tanulhattak

– A gyerekek megismerkedhetnek a muzeológusok munkájával, a népi motívumok jelentésével, és korabeli szakmákat elevenítenek fel – válaszolta kérdésünkre J. Stefán Klára, muzeológus. Olyan mesterségekbe nyernek bepillantást, mint a nyeregkészítés és a fafaragás, valamint találkozhatnak vegyésszel és fizikussal is. A tábor során növényeket ültetnek, megtanulnak tűvel bánni, nemezelnek és ősmaradványok között lavíroznak. A cipészmesterséget is kipróbálhatják, és újrahasznosított anyagokból készítenek alkotásokat.

Első nap a nyeregkészítésről tanultak a gyerekek.

A táborlakók a természettel is ismerkednek

A tábor során hasznos tudnivalókkal gazdagodnak a gombákról és gyógynövényekről, valamint praktikus lakáskiegészítőket is készítenek. A láncos buzogánnyal ízelítőt kapnak a korabeli harcmodorból, és megismerkednek a tarsolylemez díszítésével, mely őseink életének szerves része volt.

Az Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából nyári gyümölcskosár készül, miközben a gyümölcsök fontos szerepéről hallhatnak. Dr. Szász János Péter fizikus vezetésével a Varázsóra Bonyhádra települ, így a gyerekek kedden délelőtt különleges fizikai kísérletekben vehetnek részt. Papp Tamara és Mikle Gábor, a PTE Természettudományi Karának munkatársai már hétfőn délután Élménykémiával érkeznek, hogy bemutassák a kémia varázslatos világát.

A keddi napon a Foltozoo csapatával terráriumkészítésre kerül sor, míg csütörtök reggel Bottyán Noémi gyógynövényekkel és azokból készült finomságokkal ismerteti meg a gyerekeket. Péntek délelőtt a Závodi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület népi játékai és csontékszerei töltik ki a programot, melyet Gulyás Judit drukkolásos technikával egészít ki.

A Völgységi Múzeum küldetése, hogy bemutassa Bonyhád és a Völgység értékeit, valamint továbbörökítse a hagyományokat. A napközis táborok egy tartalmas és élményekkel teli hetet ígérnek a résztvevőknek, ahol nem csak szórakozhatnak, hanem hasznos tudással és készségekkel is gazdagodhatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában