Ősztől a testedzés színhelye lesz

2024.07.24. 07:00

Új életre kel a sokáig üresen álló Gyermekek Háza

Dr. Sárosi József meg a testvére, Melinda egy nap alatt megkötötte az egyházzal az üzletet. Egy egészséges életmódot szolgáló, kondíciójavító edzőközpontot álmodtak a falak közé.

Szepesi László

Újjáéled Szekszárdon, a vasúttól a központig futó platánfás sétány mentén egy jókora épület áll. A hajdani iparos székház sokadik reinkarnációjában – talán már ősztől – jónéhány edzőterem lesz.

Már zajlik az új funkciónak megfelelő átalakítás az épület belsejében (A szerző felvétele)

Az eredeti épületből a múlt század közepén kultúrház lett, amely az akkori politikai irányzatnak megfelelően felvette Soós Sándornak, a 19-es direktórium elnökének nevét. Aztán az egész épületet lebontották, s Lőrinczy Gyula építész tervei alapján, az akkor divatos előregyártott vasbeton elemekből felépült az Úttörőház. Bejáratnál falát a Bonyhádon élő festőművész, Kovács Ferenc tervezte és a Bonyhádi Zománcgyárban készült vidám színű burkolat díszítette. Volt hatalmas aulája, több klub, szakköri és játékterme, helyt adott ünnepeknek, versenyeknek, vetélkedőknek, még akkor is, mikor a rendszerváltás után új neve Gyermekek Háza lett. 

Itt kezdte működését a Szent József Katolikus Iskola

Néhány évvel később a termekbe padok kerültek. A város szerződést kötött az Isteni Megváltóról nevezett rend kongregációjával, s itt kezdte működését a Szent József Katolikus Iskola. Egy bő évtizedre rá az iskola a Garay térre költözött, a volt Garay János Általános Iskola közben kiürült épületébe, s üres lett a ház. Egyik másik ajtón még ma is ott a tábla, hogy hányadik osztály, s ki az osztályfőnök, és a gyerekzsivajt csend váltotta fel. 

A Pécsi Egyházmegye gondnokságának szakemberei időnként eljöttek megnézni, hogy áll-e az épület, ez volt a teljes forgalom. Felvetődött ugyan a gondolat egy német nyelvű iskoláról, meg, hogy a város mégis megveszi, éveken át tervezgették, folyt az alku, nem jutottak előbbre, így mindez csak terv maradt. 

Így néz ki most a felújításra váró Gyermekek Háza (Fotó: M. D.)

Edzőközpontot álmodtak a falak közé

Négy évvel ezelőtt egy vállalkozó, dr. Sárosi József találkozott a vevőt kereső püspökség képviselőjével, és ő, meg a testvére, Melinda egy nap alatt megkötötte az egyházzal az üzletet. Egy egészséges életmódot szolgáló, kondíciójavító edzőközpontot álmodtak a falak közé. Éveken át várták, hogy annak megvalósítását pályázat is segíti majd, de egyetlen egyszer sem írtak ki ilyent, így, mert fogy az idő, maguk belevágtak. 

Nemrég megkezdődött, és tempósan folyik az átalakítás, hamarosan új funkciót kap az épület alsó szintje és elkészülnek a kerítésen belüli parkolók is. Így tehát, míg korábban inkább a szellem pallérozásának helye volt az épület, ősztől a fitnesz, a testedzés, az egészséges mozgás színhelye lesz. 

Tornatermek, szauna, öltözők, büfé

Épül négy tornaterem, két 60 négyzetméteres, egy 110, meg egy 150 négyzetméteres, lesz egy tízszemélyes szauna, öltözők, büfé, recepció és szertár. S mert klasszikus konditerem már sok van a városban, itt inkább a sajátsúlyos edzés, aerobik, spinning, crossfit, tánc zajlik, és rengeteg gyerekrendezvény is lesz majd.

A ház sokadik megújulása történik napjainkban. Jó lenne, ha újabb élete több évig tartana, mint amennyi az előzőknek megadatott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában