Tolna város jelképe

2024.08.30. 07:46

A Bárkára kész lehet a bárka

Teol.hu

Már bő egy hete zajlik Tolna város jelképe, a holtágon ringó bárka felújítása – tájékoztatott Bauer József, az önkormányzat kommunális cége, a Thelena Kft. ügyvezetője.

A Bárkára kész lehet a bárka
Egy korábbi fesztivál képe. Már bő egy hete zajlik Tolna város jelképe, a holtágon ringó bárka felújítása Fotó: Kiss Albert

A tolnai holtág látképéhez hosszú évtizedeken át hozzátartoztak a haltartó bárkák. A halat azonban már jó ideje jellemzően halszaküzletekben árulják, Tolnán is. Bárka viszont még mindig van a holtágon. Kinézetre ugyanolyan, mint a régiek, de haltartó rekeszek nélkül. A 12 méter hosszú és 4 méter széles vízi alkalmatosságot két lokálpatrióta egykori tolnai tengerész, Koncz Ákos és Bajor László készítette el, részben Tolna erdélyi testvértelepülése, Uzon által felajánlott vörösfenyőből. Alkotásukat 2009-ben emelték a vízre.

A természeti erők természetesen nem kímélik a bárkát sem, az időről időre felújításra szorul. A mostani renoválást egy tolnai vállalkozó, Tornóczky István és csapata végzi. Maga a tatarozás a padlózat, az oldalfalak, illetve a vázszerkezet egy-két darabja, valamint a légtartályok cseréjét, továbbá a festést-kátrányozást foglalja magába, de a bárkára vivő feljárót is rendbe hozzák. A helyszíni munka bő egy hete kezdődött, a bontott farészek helyére kerülő új faanyag előkészítése-kezelése már korábban elkezdődött.

A munkálatokra 3 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. Bauer József bízik benne, hogy a bárka felújítása a szeptember 6-7-én a tolnai Duna-parton, az Alta Ripa Szabadidőparkban megrendezendő Bárka Fesztiválra elkészül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában