Anna napi búcsú

2024.08.02. 11:30

A különleges délelőtt a lelki megújulásról szólt

Az Anna napi búcsú alkalmából délelőtt tartott kiskassai mise rendkívül megható pillanatokat hozott. A templom megtelt hívőkkel, akik izgatottan vártak a mise kezdetére.

Teol.hu

Az egyházi énekek német nyelven szóltak a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus előadásában karnagyuk, Molnár Márta precíz vezetésével. Mikola Péterné elnök beszámolója szerint az orgona hívogató hangja töltötte be a teret. Lozsányi Tamás orgonaművész vállalta a kántori szolgálatot és a szép dallamok egyre emelkedettebbé tették a légkört. 

A kiskassai Anna-napi búcsún járt a Mondschein kórus
A kiskassai Anna-napi búcsún járt a Mondschein kórus (Beküldött fotó)

Darnai József Ágoston celebrálta a szertartást. Szavai mélysége, valamint a közösség együttléte mindenkit a hit és az összetartozás érzésével töltött el. Az ünnepi hangulatban a hívők egy szívvel énekelték a Szent Anna énekeket, miközben a mise folyamán a liturgikus elemek és a német egyházi énekek szorosan összekapcsolódtak, megteremtve a közös imádságélményt. Ez a különleges délelőtt a lelki megújulásról szólt, ahogy a hívők együtt ünnepeltek Anna napján.

Szívélyes volt a fogadtatás 

Az ebédet a Mondschein kórus tagjai a Kiskassai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökénél, Matkovics Kretz Eleonóránál költötték el.

Ezután egy buszos kiránduláson vett részt a csapat. A Villányban található német tájház látogatása igazán különleges élmény volt, amely betekintést nyújtott a helyi német közösség hagyományaiba és kultúrájába. A tájház jellegzetességei közé tartozik az autentikus berendezés, mely magában foglalja a régi bútorokat, népművészeti tárgyakat és helyi használati eszközöket. A tárgyi emlékek között számos érdekes és jelentős darab található, amelyek a helyi német közösség múltját idézik fel. A régi öltözetek, mezőgazdasági eszközök és mindennapi használati tárgyak értékes információkkal szolgáltak a helyi kultúra és életforma alakulásáról.

Élő történetmondás, nem információátadás

A Villányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Troszt Erzsébet mutatta be a tájházat, személyes élményekkel és történetekkel gazdagította a látogatást. Ezáltal a bemutató nemcsak információátadás, hanem egy élő történetmondás is volt, amely felkeltette az érdeklődést a helyi történelem iránt. A régi osztályterem megtekintése különleges hangulatot teremtett, hiszen a múlt iskolai élményei elevenedtek meg a látogatók előtt. Az osztályterem berendezése, a régi padok, táblák és iskolai felszerelések mind a gyermekek tanulási élményeit idézték, mellyel a nosztalgia érzése is párosult. Emellett a nagyharsányi csata emléke is megjelenik a tájház boroscímke kiállításán.

Búcsúzásul a helyi német önkormányzat másik képviselője, Kürti Istvánné is megköszönte az érdeklődést és saját pincészetükből hozott ajándékokkal kedveskedett a kórusnak.

A csúcspont a kulturális bemutató volt

Az énekkar programja a több nemzetiségű felvonulással folytatódott, majd a kulturális bemutatkozáson csúcsosodott ki. A fellépők változatos műsorral várták a látogatókat, hiszen a népzene mellett néptánc- és más kulturális elemek is megjelentek.

Tolna vármegye számos német nemzetiségi kultúrcsoportot és hagyományőrző közösséget vonultatott fel. Elsőként a Mondschein kórus lépett színpadra. A csapat jól ismert a magyarországi német népdalok színvonalas előadásáról. Programjaik során gyakran hallhatóak dalcsokrok, amelyeket harmonika kíséretével adnak elő, ezzel hozva el a tradicionális dallamokat a közönség számára. A szép és vidám dallamokat Keller Antal harmonikás kísérte.

Erősítik a közösséget 

A kiskassai németek rendszeresen szerveznek nemzetiségi délutánokat és kulturális programokat. Ezek az események általában a helyi német közösség hagyományait, szokásait és zenéjét népszerűsítik. Ezek a rendezvények nemcsak a helyi közösség számára fontosak, hanem a kultúra megőrzése és továbbadása szempontjából is. A programokon való részvétel lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megismerkedjenek elődeik hagyományaival és a német nemzeti identitással. Az ilyen találkozók emellett nagyszerű alkalmat kínálnak a baráti kapcsolatok ápolására és új ismeretségek kötésére is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában