Testvértelepülési látogatás

2024.08.29. 09:33

Az egykori Bunyaszekszárdot is felkereste a delegáció

Idén is delegáció látogatott a romániai Temes megyébe Szekszárdról, hogy az egykori bunyaszekszárdiakra emlékezzenek. Bunyaszekszárdot a tolnai vármegyeszékhelyről és annak közeléből elszármazott családok alapították 1866-ban. Az egykori falu története az 1980-as évek elején ért véget, mivel a település elnéptelenedett. Az egykor ott élők leszármazottai viszont ma is ápolják Bunyaszekszárd emlékét.

Bencze Péter

A Tolna vármegyei Szekszárdról minden évben delegáció látogat el az egykori Bunyaszekszárd helyszínére, melynek emléke ma már csak egy elhagyott temetőben és néhány kopjafában él tovább. A Szekszárd-Lugos és Facsád Baráti Társaság tagjai idén is folytatták a hagyományt, a közgyűlést ezúttal Szollár Zoltán képviselte.

Szekszárdról 1995 óta látogat minden évben delegáció az egykori Bunyaszekszárdra.
Szekszárdról 1995 óta látogat minden évben delegáció az egykori Bunyaszekszárdra.
Forrás:  Facebook

Bunyaszekszárd története 1866-ban kezdődött, amikor tíz Tolna megyei településről 54 család indult el egy új élet reményében. Bár a telepesek szorgalmas munkája révén évtizedekig fennmaradt a közösség, végül a nehéz életkörülmények miatt a falu elnéptelenedett, lakói pedig nagyobb településekre költöztek. Az egykori magyar falu nyomait mára már csak az egykori temető és néhány kopjafa őrzi.

A látogatás során a szekszárdi küldöttség részt vett egy emlékünnepségen, ahol az anyaországbéli és erdélyi közösségek együtt emlékeztek a múltra. A delegáció meghatottan koszorúzott a temetőben, ahol az egykori telepesek nyugszanak, és megosztották gondolataikat a helyi közösséggel a közös baráti jövőről.

A megemlékezésen Szollár Zoltán úgy fogalmazott: „Ezek a napok minden évben emlékeztetnek minket arra, hogy milyen fontos az összetartozás érzése. Az idők során sok baráti kapcsolat született, amelyek a legnehezebb pillanatokban is erőt adott számunkra.“ A szekszárdiak nem érkeztek üres kézzel: Szollár Zoltán mások mellett 40 litert vitt a saját- illetve a város borából.

Az esemény végén Szollár Zoltán megköszönte a helyiek vendégszeretetét, és ígéretet tett arra, hogy a szekszárdiak továbbra is ápolni fogják a Bunyaszekszárd emlékét és a határokon átívelő barátságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában