Kapcsolatépítés

2024.08.28. 17:30

Berlinger Attila szerint a nemzetközi kapcsolatoknak Szekszárd lakóit kell szolgálniuk

Szekszárd hosszú múltra visszatekintő testvérvárosi kapcsolatai nem csupán a barátság ápolását szolgálják. Berlinger Attila, a város polgármestere a nemzetközi együttműködések megerősítésében látja a város jövőjét, hangsúlyozva, hogy ezeknek a kapcsolatoknak Szekszárd lakóira gyakorolt pozitív hatása a legfontosabb.

Bencze Péter

Szekszárd városa évtizedek óta ápol kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat, amelyek a helyi lakosok életének jobbá tételét célozzák. Berlinger Attila, a város polgármestere különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ezek a kapcsolatok a jövőben ne csupán formális jellegűek legyenek, hanem konkrét előnyöket is nyújtsanak a helyiek számára.

Berlinger Attila (középen) a szekszárdi Czirok Róbert által festett, a Béla király teret ábrázoló vinorelt adott át Vuk Radojevicnek (balra), Óbecse polgármesterének, valamint  Kiss Igornak, Óbecse képviselő testületi elnökének.
Berlinger Attila (középen) a szekszárdi Czirok Róbert által festett, a Béla király teret ábrázoló vinorellt adott át Vuk Radojevicnek (balra), Óbecse polgármesterének, valamint  Kiss Igornak, Óbecse képviselő testületi elnökének.
Forrás: Beküldött fotó

Több évtizedes kapcsolatépítés

A testvérvárosi kapcsolatok Szekszárd történetében meghatározó szerepet játszanak. Az első ilyen együttműködés az 1960-as években jött létre a franciaországi Bezons városával. Az 1970-es években a vajdasági Óbecsével, majd az 1980-as években egyre több településsel kötött hasonló kapcsolatot a város. – Jelenleg 12 olyan nyilvántartott testvérvárosi kapcsolatunk van, amely helyenként talán kevésbé intenzíven, de az elmúlt évtizedekben folyamatosan működött – mondta Berlinger Attila, aki korábban hosszú éveken át dolgozott a polgámesteri hivatalban a nemzetközi kapcsolatok megerősítésén.

A polgármester szerint a partnerségek intenzitása gyakran az emberi tényezőktől, barátságoktól és a városvezetők közötti jó kapcsolatokról függött. Azonban az elmúlt években a helyi és nemzetközi politikai helyzet, valamint a változó körülmények miatt ezek a baráti kapcsolatok kissé háttérbe szorultak.

Újraéledő kapcsolatok: a kultúra és az oktatás szerepe

Szekszárd polgármestere szerint különösen fontos, hogy ezek a kapcsolatok újraéledjenek és megerősödjenek. A településvezető  úgy véli, a testvérvárosi megállapodások legfőbb értéke abban rejlik, hogy lehetőséget nyújtanak a szekszárdiak, különösen a fiatalok számára, hogy más kultúrákkal, nyelvekkel és szokásokkal ismerkedjenek meg. 

Hiszek abban, hogy ezeknek a kapcsolatoknak az egyik legfontosabb haszna az, hogy gyermekeink, a felnövekvő generációk találkozhatnak más kultúrákkal, idegen nyelvvel, más szokásokkal

 – mondta.

A közelmúltban a város delegációja több nemzetközi eseményen is részt vett. Például a Bunyaszekszárdi emléknapon, amelyet a romániai Temes megyében rendeznek meg évről évre. A rendezvény a 19. században Szekszárd környékéről kivándorolt családok emlékét őrzi, akik Bunyaszekszárdon telepedtek le. A szekszárdi küldöttség a részvételével azt jelezte a helyi vezetőknek, hogy a város nyitott a kapcsolatok folytatására és erősítésére.

Emellett augusztus végén a németországi Bietigheim-Bissingen városába látogattak, ahol a két város közötti 35 éves testvérvárosi kapcsolat jubileumát ünnepelték. A polgármester számára ezek az események nem csupán a barátságok ápolását jelentik, hanem a város nemzetközi láthatóságának erősítését is.

Gazdasági együttműködések: A jövő kulcsa

Berlinger Attila azt mondta, a következő években a gazdasági kapcsolatok fejlesztése is kiemelt fontosságú lesz. 

Nagyon sok olyan szekszárdi kiváló vállalkozásunk van, amelyek érdekeltek lehetnek nemzetközi szinten is. A városvezetés kötelessége, hogy támogassa és erősítse ezeknek a vállalkozásoknak a nemzetközi kapcsolatait

 – emelte ki a polgármester.

A városvezetés célja, hogy Szekszárd ne csak kulturális, hanem gazdasági értelemben is profitáljon a nemzetközi kapcsolatokból. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezek az együttműködések nem csupán a helyi vállalkozások számára nyitnak új piacokat, hanem külföldi befektetőket is vonzhatnak a városba. 

Az általuk befizetett iparűzési adóból és a mi városi cégeink prosperáló működéséből Szekszárdnak csak haszna származhat – tette hozzá.

Berlinger Attila bővíteni akarja a lehetőségek sorát

A polgármester tervei között szerepel az is, hogy a jövőben tovább bővítik Szekszárd nemzetközi kapcsolatrendszerét. Ennek érdekében jövőre találkozókat terveznek többek között a belgiumi Waregem, a finnországi Tornio, az olaszországi Ravenna és a boszniai Jajce városának vezetőivel. Berlinger Attila számára ezek a találkozók nemcsak protokolláris események, hanem konkrét lehetőségek a gazdasági és kulturális együttműködések megerősítésére.

A városvezetés célja, hogy minden ilyen kapcsolatot úgy alakítson ki, hogy az közvetlenül Szekszárd lakóinak érdekeit szolgálja. Berlinger Attila elkötelezettsége abban rejlik, hogy a város nemzetközi kapcsolatai ne csupán szimbolikusak legyenek, hanem valódi értéket teremtsenek a helyi közösség számára.

Hiszek abban, hogy a nemzetközi kapcsolatok révén Szekszárd jövője biztosítva van

 – mondta a polgármester.

Szekszárd történelme és hagyományai erős alapot nyújtanak ahhoz, hogy a város a jövőben is sikeresen ápolja és bővítse nemzetközi kapcsolatait. Így Szekszárd számára a nemzetközi kapcsolatok nem csupán lehetőségek, hanem a jövőbe vezető út építőkövei is lehetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában