Vitaminbomba

2024.08.15. 07:00

Egy-két szilvafa minden ház kertjében akad

A nyár és az ősz egyik kedvenc gyümölcse a szilva. Nincs olyan családi ház, ahol egy-két szilvafa ne lenne a kertben. Most van a gyümölcs szezonja, érdemes belőle bespájzolni.

Mauthner Ilona

Hazánkban idén hozzávetőleg 5 776 hektáron termeltek szilvát, amely a tavalyi adatokhoz képest enyhe csökkenést mutat. A legnagyobb termőterülettel rendelkező vármegyénk Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol jelenleg a szilvatermő felület közel 30 százaléka található, de egy-két szilvafa szinte minden ház kertjében megtalálható. 

Egy-két szilvafa
Egy-két szilvafa Tolnában is akad, szinte minden családi ház kertjében, sokan ennek a terméséből visznek a piacra is Fotó: Denes Martonfai / Forrás: Tolnai Népújság

Egy-két szilvafa Tolnában is akad

Jelentős termőterülettel rendelkezik még Bács-Kiskun és Pest vármegye is, együttesen több, mint a teljes termőterület 60 százalékát adják – írja a FruitVeB. Az országosan jelentkező változékony időjárás okozta fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű gyümölcshullás volt megfigyelhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB körképe alapján azonban még így is kiegyensúlyozott termés várható, az elmúlt 4 év átlagához viszonyítva kedvezőbb termésmennyiséggel számolhatunk.  

Nagy gond az aszály és a forróság

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképe szerint valószínűen 50-60 ezer tonna között lesz az idei hazai termés, tehát az idén megközelíthetjük a jobb évjáratok termését. A pontos becslést nehezíti, hogy rendkívül heterogén a termés termesztőkörzetenként és fajtánként egyaránt. A betakarítási szezon, akárcsak a legtöbb gyümölcsnél, nagyságrendileg 2-2,5 héttel korábban kezdődött. A legnagyobb problémát jelenleg a szárazság és a légköri aszály okozza, ami visszafogja szilva növekedését; egyes érzékeny fajták szinte a fán aszalódnak meg. Amennyiben a száraz és meleg időjárás továbbra is megmarad, az – akár jelentősebb mértékben is – csökkentheti a várt termésmennyiséget. Az idei évben jelentős növényvédelmi problémáról nem számoltak be a termelők.

A termés bő fele a feldolgozóiparba kerül (hazai vagy esetlegesen külföldi, utóbbi döntően német), szűk fele pedig hazai és kisebb hányadban külföldi frisspiacon értékesül.

A szilva igazi vitaminbomba

A szilva igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is. A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is. A 85 százalékos víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó, valamint rost és szorbittartalmának köszönhetően pedig közismert hashajtó. Egyes szilvafajták különösen erős hashajtó hatásúak, erre legyünk figyelemmel.  Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket és elősegíti a salakanyagok kiürülését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában